Si dovolj inteligenten, da razumeš pravljico?

the fairy tale " Red Riding Hood"
Foto: photodeti iz iStock

Za katero pravljico gre? Za slavno Rdečo kapico. Napisala sta jo brata Grimm, potek zgodbe je preprost in dobro znan:

Rdeča kapica nese bolni babici kolač in vino, v gozdu sreča volka. Ta skuje podel načrt, Rdeči kapici predlaga, naj zanjo nabere cvetlice. Od deklice izve, kje babica živi, se sam odpravi k njej in jo célo poje. (Babica se še živa nahaja v njegovem želodcu!). Kot da to ni dovolj bizarno, si volk nadene še babičina ženska oblačila in tak (še vedno lačen) pričaka njeno vnukinjo. Rdeča kapica pride s cvetlicami v babičino hišico, »babica« se ji zdi nenavadna, po vprašanju, zakaj ima tako velika usta, pa volk pospravi še njo. Ko se nam že zdi, da smo prebrali krvavo tragedijo, se kot grški deus ex machina pojavi lovec, ki situacijo spravi v red. Reši obe, babico in Rdečo kapico, volku v trebuh skupaj zašijejo kamenje, ta pa tragično potone v vodnjaku.

Konec dober, vse dobro.

Odlična pravljica s poučnim naukom (ne zaupaj tujcem, ne izdajaj rezidence svoje babice, ne nabiraj cvetlic, beži stran od babice, ki izgleda nenavadno, saj je to verjetno vanjo našemljen volk) in preprosto, zapomljivo vsebino. Vendar sta se nekaterim zdela brata Grimm premalo strokovna, njun jezik pa preveč poljuden. Zato obstaja Rdeča kapica tudi na malce drugačen način: strokovno pisana Rdeča kapica za intelektucalce.

Nedolžna Rdeča kapica je v tej verziji inocentna kreatura, ki »akreditira transport viktualij za babico«. Deklica ne nabira rož za babico, temveč zanjo »kolektira floro«, proti koncu namesto klasičnega »Babica, zakaj imaš tako velike oči?« naletimo na vprašanje: »Babica, zakaj imaš tako enormne okularje

Konec je vendarle srečen: volk je ob vodnjaku »zaradi balasta v abdomenu izgubil balanso in imerziral« .

Preberi si celotno pravljico, morda boš celo kaj razumel. ⬇️⬇️⬇️ Uživaj v strokovnem izrazju.

Rdeča kapica za intelektualce

Rdeči kapici je mati akcidenčnega irelevantnega dne akreditirala transport viktualij za babico, anemično in fiksirano na svoj domicil zaradi ekscesivnega eksistiranja. Brez asistence je Rdeča kapica odmarširala v obskuren gozd. Momentalno se ji je abordiral impetuozen volk, ki je bil do tedaj latentno pozicioniran za enormno smreko. Rdeča kapica, neinformirana o volkovi absolutni malignosti, se ni prav nič deranžirala.

»Kam pa kam, inocentna kreatura?« jo je dolozno intervjuval volk.

»K babici, ki rezidira na iminentni lokaciji, transportiram kolacijo,« je manirno replicirala Rdeca kapica.

»Vizualno percepiraj, koliko fabulozne flore eksistira na tem teritoriju,« ji je aludiral volk, ki je intencionalno inhibiral svojo sitomanijo,

»Ne boš se eksorbitantno retardirala, če minorno kvantiteto te flore kolektiraš za babico!«

Rdeča kapica, ki je ob volkovem intrigantskem incitiranju neintencionalno dememorirala materin konzilij o ekstremni providenci v gozdu, se je agilno lotila akumuliranja florescenčne flore. Hipokritski volk se je simultano rapidno transportiral do babičine rezidence, se infiltriral v sobo in konzumiral frapirano babico. Kostumiral se je v njen negliže in se lociral v posteljo, z intenco ekspektacije Rdeče kapice.

Le-ta je prišla z irelevantno retardacijo.

Relativno durativno je skrutinirala kamufliranega volka ter se in brevi interesirala:

»Babica, zakaj imaš tako enormne okularje?«

»Da te bolje vizualno percipiram!« je emfatično odrecitiral volk.

»Zakaj imaš tako bizarno predimenzionirane eksterne avdiokolektorje?« je dalje eksaminirala Rdeča kapica.

»Zaradi boljše avdiopercepcije!« je še preciozno artikuliral volk

»In zakaj imaš taksno enormno palatoshizo?«

»Zato, da te lažje konzumiram!« je z monstroznim glasom eksklamiral volk in huronsko atakiral Rdečo kapico.

Po realizaciji tega amoralnega akta se je retardiral v posteljo in med kakofoničnim smrčanjem zaspal. Lovcu, ki je bil pasiral babičino rezidenco, so se groteskni glasovi iz hišice zdeli intenzivno suspektni. Rezolutno je invaziral v babičino imobilijo in momentalno konstatiral, da je volk konzumiral babico in Rdečo kapico. Iz volkovega voluminoznega abdomena so de facto prihajale morbidne pretenzije po akutni salvaciji. Z brahialnim udarcem je dezaktiviral volka in na njem izvedel vivisekcijo. Iz abdomena sta se prezentirali babica in Rdeča kapica, obe intaktni. Inkluzivno z lovcem sta interpolirali kamenje v evakuiran volkov gaster in mu ga post hoc restituirali. Volka je zaradi gastrolitov kavzalno popadla hidromanija.

Absolutno adinamičen se je aproksimiral do fontane, zaradi balasta v abdomenu izgubil balanso in imerziral. Babica, lovec in Rdeča kapica so se eksultirajoč objeli in si aklamirali ob solviranju pred vicioznim volkom.

Če si se prebil do konca, si verjetno doktor znanosti. Čestitamo!

Prejšnji članekRecept za izgubo denarja. Preberite ga, preizkušajte pa na lastno odgovornost
Naslednji članekV Sloveniji vrata odpira razstava priznanih fotografov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.