17. LIFFe

Tudi letošnjo jesen, natančneje od 10. do 24. novembra, bo slovenska prestolnica tudi prestolnica svetovnega filmskega dogajanja, ki vselej pritegne več kot petdeset tisoč ljubiteljev dobrega filma.
Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe, največja tovrstna prireditev pri nas, bo že sedemnajstič zapovrstjo platna v dvoranah Cankarjevega doma, Kinodvora, Kina Komuna in Kinokluba Vič osvetlil z izbranimi dosežki evropske in svetovne filmske produkcije zadnjega obdobja. Posebna pozornost je namenjena najkakovostnejšim ter po vsebini in uresničitvi izrazito izvirnim in zanimivim avtorskim delom.

V programu festivala se bo zvrstilo okoli sto filmov, razvrščenih v posamezne sklope:
PERSPEKTIVE – uradna tekmovalna kategorija novih režiserjev, ki se potegujejo za nagrado vodomec (Kingfisher); predstavlja filme obetajočih in izvirnih avtorjev, ki se prvič ali drugič poskusijo v filmski režiji. Zmagovalca določi tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljata dva tuja strokovnjaka in slovenski filmski ustvarjalec ali kritik.
PREDPREMIERE – predstavitev vrhuncev evropske in drugih večjih kinematografij, nastalih pod taktirko preverjenih filmskih mojstrov.
OBZORJA – pregled novih uspešnic svetovne produkcije, bolj primernih za festivalsko prikazovanje in art kino mrežo kot za redni komercialni program; gre za filme uveljavljenih režiserskih imen. Tudi Obzorja sodijo v tekmovalni program, le da zmagovalca izbere občinstvo in mu dodeli zlati kolut.
DOKUMENTARCI – pregled sodobne angažirane dokumentarne produkcije z vsega sveta.
EKSTRAVAGANCA – festivalska kategorija, namenjena predstavitvi filmskih ustvarjalcev sodobnega filma, ki niso podvrženi prevladujočim tokovom v strukturi filmskega izražanja. Prostor dajemo oblikam, ki ne sodijo v samoumevno kategorijo celovečernega igranega filma; sledimo pomembnim ustvarjalcem samosvoje filmske estetike ter skozi čas tudi njihovim vznemirljivim in nepredvidljivim filmskim potem.
POSVEČENO – predstavitev festivalsko in medijsko izpostavljenega avtorja. Letos bo sekcija Posvečeno predstavila italijanskega režiserja Marca Bellochia.
PROTI VETRU – sklop avtorjev, ki kljub prevladovanju drugačnih smernic gojijo svojo filmsko poetiko in ostajajo prepoznavni po svojevrstni uporabi filmskega jezika.
IZBOR KRATKEGA FILMA – izbor iz programa Koordinacije evropskih festivalov.
JUG-JUGOVZHODNO – pregled kinematografije dežel južno in jugovzhodno od nas.

Predprodaja od 26. 10. do vključno 9. 11.:
Popusti:
– za dijake in študente: za projekcije do 18. ure 700 SIT, po tej uri 900 SIT
– ob nakupu 6 vstopnic za različne filme 20 %; ob nakupu 9 vstopnic za različne filme 25 %
– ob nakupu 12 vstopnic za različne filme 30 %
Redna prodaja od 10. do 24. 11.:
Popusti:
– za dijake in študente: za projekcije do 18. ure 700 SIT, po tej uri 900 SIT
– ob nakupu 6 vstopnic za različne filme 10 %
– ob nakupu 9 vstopnic za različne filme 15 %
– ob nakupu 12 vstopnic za različne filme 20 %

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.