800 Romarjev v Romarski knjižnici

Inštitut za Raziskovanje Inovativnih Umetnosti (IRIU)

1. oktobra se je zaključilo zbiranje prijav za projekt Romanje knjig, tretjega projekta Inštituta za Raziskovanje Inovativnih Umetnosti (IRIU), ki se je pričel julija pod okriljem Ljubljane – Svetovne prestolnice knjige. S tem so se uradno odprla vrata v knjižnico, ki jo bralci knjig ustvarjajo sami. Središče projekta predstavlja bralec kot predlagatelj knjige, ki odloča o njenem naslednjem imetniku, tistem za katerega meni, da jo glede na njeno sporočilnost potrebuje. Izpostavlja se pomen knjige kot posebne vrednote, bralec se, preko komentarja zapisanega v njej, poveže s predhodnim bralcem neposredno. Oba sta aktivna akterja povezana s knjigo, saj se le-ta z njuno pomočjo načrtno izogiba temu, da bi (p)ostala sama sebi namen na polici. Bralci so neformalni knjižničarji, ki svetujejo in podarjajo knjige iz Romarske knjižnice.

Oktobra je prijavljene v njihovih nabiralnikih pričakala knjiga z navodili, kako knjižno romanje razširiti med čim več knjigobralnih. Izmed 1000-ih možnih sodelujočih pri projektu, se jih je prijavilo približno 800. Najboljšemu avtorju komentarja je bilo obljubljenih 1000 knjig, ki jih pa bodo organizatorji, glede na odziv oz. predloge sodelujočih, razdelili na 10 paketov po 100. Na zaključni prireditvi decembra letos, si bo lahko vsak aktivni udeleženec Romarske knjižnice izbral tudi po eno pripravljeno knjigo oz. sorazmerno več, če bo udeležencev na prireditvi manj kot bo pripravljenih knjig. V primeru, da bo udeležencev več, bodo dobili svoj izvod po pošti.

Romanje knjig je projekt, ki se skupaj z že izvedenima projektoma Mišolovka/Mousetrap in Eno kepico slovenske poezije, prosim/One Scoop of Slovenian Poetry, Please, predstavlja pod skupnim naslovom Literatura prečka tvojo pot/Literature Crosses Your Path, z namenom spodbujanja neuhojenih literarnih poti predstavitve in posredovanja besede v najširšem smislu, z namenom prispevati k nacionalni vzgoji in izobraževanju na področju literature s pomočjo eksperimentalno-inovativnih prijemov. Središče raziskovalnega polja IRIU-a, usmerjenega predvsem k iskanju vzporednic med znanostjo in umetnostjo, je vzpodbujanje reflektiranja družbenega dogajanja in združevanje nasprotnega: sledenje tradiciji, a hkrati iskanje novega. Takšen način in odnos do dela teži k ustvarjanju in ohranjanju osnovne sile umetniškega izražanja na središču srečanja tradicionalnih in modernih sil, ki vplivajo na širše družbeno in kulturno gibanje v smeri prihodnosti. Na ta način želi Inštitut ustvarjati specifične delovne razmere, s katerimi pri spodbujanju in mobilizaciji kreativnosti, skupnosti, samostojnosti in znanja sledi svojemu osrednjemu motu Ko delo z umetnostjo pomeni delo za umetnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.