BOOM TEATER alias KOMEDIJA JE KONČNO VSTALA OD MRTVIH

Zato so tu, da poskrbijo za smeh in zabavo ljudi!

Izbrisani. Sosedove skrivnosti. B & B show. Miki Bubulj in Ranko Babič sta zagotovilo za smeh, dobro voljo in sproščenost. Eden redkih intervjujev, kjer kar nisem hotela iti domov. Tudi po končanem intervjuju še vedno nisem hotela domov. Najprej smo se smejali za našo mizo, kmalu se je smeh razlegel še za sosednjo in čez kakih dvajset minut se je smejala cela gostilna. Pravijo, da je vsega lepega hitro konec. V tem stilu minevajo minute z Boom teatrom. Minevajo z bliskovito hitrostjo. Na vprašanja je  pridno odgovarjal vodja Boom teatra, Miki Bubulj.

Miki, kako in kdaj je padla odločitev za ustanovitev Boom teatra?
Takoj po filmu Tu pa tam sem se udeleževal raznih seminarjev in festivalov, med drugim sem se preskusil v režiji in tako posnel svoj prvi kratki film, s katerim sem osvojil prvo mesto na festivalu DIGIČ. Zatem sem snemal dokumentarni film v ZDA in še nekaj manjših projektov, med katerimi so bili tudi video gagi oziroma mini komedije. Takrat me je prešinila misel, da bi se preskusil na odru. V glavo mi je švignila fantastična ideja o Izbrisanih in teater je bil ustanovljen. To je bilo pred natanko dvema letoma.

Koliko članov šteje ekipa Boom teatra?
Trenutno je v ekipi 8 članov, od tega 6 igralcev. Vendar se teater širi, zato verjamem, da bo število kmalu naraslo.

Kako ste se spoznali člani oziroma igralci?
Nekateri med nami se poznamo že od prej. Prijatelje ter znance sem k sodelovanju povabil na snemanja, še preden se je rodil Boom teater. Kasneje sem sodeloval še pri drugih projektih, kjer sem spoznal nove ljudi, ugotovil, da imamo isto vizijo in cilje in – evo ga, pa smo tu! Boom teater!

Ker so vaše predstave izjemno zanimive in polne humorja, me zanima, kdo izmed članov Boom teatra je študiral komedijo na AGRFT?
Nihče. Za zanimivo in humorja polno predstavo ne potrebuješ posebne elitne šole. Potrebuješ prav tisto, česar izšolani igralci pri nas nimajo: sproščenost, zabavnost, naraven smisel za humor. Teh vrlin se ne da izšolati in izučiti, imaš jih ali pa ne. Nato te v profesionalca oblikujejo samo še izkušnje.

B&B show je prvi stand up comedy show v Sloveniji. Od kod ideja za tovrstno predstavo?
B&B show je v Sloveniji res prvi stand up comedy show v pravem pomenu besede. Ideja je padla, ko sva s kolegom Rankom opazovala slovensko sceno, kjer so se nekateri izmed naših uveljavljenih humoristov imeli za stand up komedijante. Dejala sva, da bova temu naredila konec in pokazala Sloveniji, kaj je prava stand up komedija. Naredila  sva show, ki si ga lahko ogledate le še pri ameriških izvajalcih. Ne zatekava se k pripovedovanju vicev ali imitiranju katerega od politikov, čemur smo priča na naših velikih zabavnih dogodkih. Show sva že kar nekajkrat uspešno uprizorila in gledalci so bili preprosto navdušeni, saj so si ogledali nekaj povsem novega in originalnega.

V stand up comedy showu sodeluje tudi publika. Ali vaju ta kdaj neprijetno preseneti?
Publika naju vedno in vsakič preseneča. Predvsem pozitivno s svojim raznolikim smehom, pripombami, iz katerih naredimo še večjo šalo, pa tudi metali so se že po sedežu in si brisali solze. Neprijetnih občutkov se ne spominjam, saj se vsi skupaj vedno odlično zabavamo.

Kako se pripravljata na stand up comedy show, kjer se med predstavo odvijajo tudi nepredvidljivi trenutki?
Posebne priprave nanj niso možne. Izbrana so izhodišča in teme, o katerih se bo govorilo, kar oblikuješ v že naučeno šalo. Če vskoči še kaj nepredvidenega, pač improviziraš. Tega se ne da naučiti. “Al’ ‘maš to v sebi al’ pa samo pripoveduješ vice v družbi in upaš, da se ti bojo smejal’.”

Na čigav račun se največkrat pošalita v stand up komediji in katere tabuje največkrat razkrivata?
Največ šal nedvomno zbijava na račun seksa in razmerij, ker je to pri nas žal še vedno največji tabu. Sledijo teme o generacijah, starših, čefurjih, otroštvu, prdenju in še in še. Pravzaprav se lahko pošališ iz vsega.

Kje so meje stand up comedy showa?
Čar je prav v tem, da jih ni. Meje so zarisane pri vsakem od nastopajočih posebej. Če pogledamo nastope, ki jih izvajajo v ZDA, so nekateri za slovensko sceno že krepko čez mero dobrega okusa. Vendar se tam ljudje zabavajo, ker so sproščeni in niso zadrgnjeni kot pri nas. A tudi pri nas se situacija popravlja, saj si končno imamo možnost ogledati kaj podobno odštekanega. Tu smo zato, da poskrbimo za smeh in zabavo ljudi!

Sodelujete tudi s kakšnim znanim televizijskim slovenskim igralcem ali igralko?
Poznamo jih kar nekaj, sodelujemo pa zaenkrat še ne. Tudi nastopali smo skupaj, ampak način izražanja humorja v naši ekipi ni primeren za tipičnega slovenskega igralca ali igralko. Kar pa  nikakor ne pomeni, da si ne želimo sodelovati. Z novimi generacijami prihajajo tudi “nove face” in zagotovo bomo v bližnji prihodnosti izvedli kakšen skupen projekt – ideje nedvomno že imamo, le še na pravi čas moramo počakati.

Igrate predvsem avtorske komedije? Kdo je avtor?
Avtorji smo sami, ekipa Boom teatra. Največji delež gre pripisati Mikiju Bubulju in Ranku Babiču. Prisegamo na domače delo, ker je le to lahko pristno okolju, v katerem živimo, in s tem izrazimo svoj odziv na dogodke okoli nas. To je po mojem mnenju tudi bistvo kulture in ustvarjanja, ne pa uvažanje idej in dialogov iz tujine.

S komedijo Izbrisani ste dosegli velik uspeh. Komedijo je večkrat predvajala TV3. Kdaj lahko pričakujemo tudi predvajanje na POP tv ali RTV Slovenija?
Izbrisani so bili nekajkrat predvajani na TV3. Na žalost je Sloveniji zavist prevelika, da bi si lahko eno in isto delo ogledali na več slovenskih televizijah, razen če je izdelek tujega porekla. Ameriške filme, stare dvajset ali trideset let, si lahko večkrat ogledamo na vseh postajah, medtem ko domači humoristični proizvodi ostanejo na enem mestu. Ampak ne bojte se! Za vse, ki bi si nas radi ogledali, potujemo po Sloveniji. Bodite pozorni, kdaj gostujemo v vašem kraju, ogledali si nas boste lahko v živo brez vmesnih oglasov.

Kakšen odziv dobivate od publike?
Fantastičen! Vedno znova nad pričakovanji. Ko stopimo na oder, nas preveva poseben adrenalinski občutek, kar je samo še razlog več, da zadovoljimo gledalce in jih nasmejemo do solz.

Kakšno je življenje v svetu igralstva?
Zanimivo, zame je nekaj najlepšega. Življenje v igralstvu ni tako silno opevana slava in uspeh. To je možno v ZDA. Zame pomeni enkratno priložnost, da naenkrat nasmejem ali pa karkoli drugega sporočim 200, 300, 400 gledalcem, jih tako pozabavam ter poskrbim, da pozabijo na vsakodnevne tegobe. Največji dosežek je, ko se nasmejejo svojim resničnim težavam in problemom, ker se zamislijo in ugotovijo, da ti sploh niso tako ogromni, kot se zdijo. Preprosto nekaj čudovitega.

Kdo so sponzorji Boom teatra in katere stroške krijejo?
Do pred kratkim nismo imeli sponzorjev. Smo novoustanovljeni in nikogar nismo prosili za sredstva. Na začetku smo poskusili, a so nam takoj dali vedeti, da v teh vodah nimamo kaj iskati. Še ena tipična slovenska zgodba. Ljudje ne verjamejo v sposobnosti drugih, mlade še posebej podcenjujejo. V dveh letih smo uspeli narediti ogromen korak brez kakršnekoli pomoči, sami s svojimi sredstvi, trudom in delom. Naenkrat pa so se ušesa nekaterih kar sama odprla! Letos smo se odločili zopet poskusiti poiskati sponzorja, saj jim lahko predstavimo naše dosežke, in prvi so se že odzvali, za kar bi se jim rad zahvalil. Hvala NLB-ju in Zavarovalnici Triglav, ki sta prva in zaenkrat še edina, ki sta pokazala, da jima je mar za mlade ustvarjalce ter novosti v Sloveniji. Sponzorje želimo in potrebujemo predvsem zaradi visokih stroškov oglaševanja, ki je zelo pomemben dejavnik – še posebej za nas, ker smo nov, mlad teater in se moramo ljudem predstaviti.

Kdaj in kje se bo odvijala naslednja predstava?
Naslednja predstava je premiera naše nove komedije Sosedove skrivnosti, ki bo v sredo, 8.11.2006, v hotelu in casinoju Kongo v Grosupljem. Premiere se lahko udeleži vsak, če bo le na razpolago dovolj stolov – povpraševanje je namreč zelo veliko. Naslednja predstava po premieri bo 24.11.2006 v Prešernovem gledališču v Kranju. Za ostale natančnejše termine je na voljo program predstav na naši internetni strani www.boomteater.com.

Tekst:Maja Kranjc

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.