Dan reformacije – k(d)aj je že to?

Dan reformacije je od leta 1992 dalje slovenski državni praznik in dela prost dan (juhu!). Kdo je zaslužen za to, da smo na ta dan prosti?

Na ta danes obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika. V času reformacije, ki se je začela v Nemčiji, smo Slovenci dobili prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh − Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar. V tem času se je v Nemčiji odvijala reformacija, katere začetnik je bil Martin Luther. Gotovo zna marsikdo te letnice in imena na pamet še iz osnovne oziroma srednje šole, zato se raje lotimo malo manj znanih stvari – ali pa tovrstna dejstva obrnimo na glavo!

Nekaj o Martinu Luthru

  1. Legenda o 95. tezah oziroma zahtevah, ki naj bi jih Martin Luther pribil na vrata Wittenberške cerkve so zgolj to – legenda!
  2. Martin Luther je imel pravzaprav drugačen priimek. Njegov rojstni priimek se je glasil Luder, vendar naj bi si ga spremenil v času, ko se je odločil ukrepati zoper takratne cerkve. Luther namesto Luder pooseblja grško besedo za svobodo.
  3. Martina Luthra je pri njegovih 21-letih zajela močna nevihta in takrat je pri svetnici Ani prosil za milost ter preživel, zato se je odločil postati menih.

Pa še nekaj zanimivosti o našem Primožu Trubarju

  1. Primožev oče je bil eden izmed najpomembnejših ljudi v vasi, kar je dobro vplivalo na Primoževo prihodnost, saj se je ta lahko šolal le z dovoljenjem Turjaškega grofa. Primožev oče je bil mlinar v mlinu grofov Turjaških poleg tega pa še tesar in cerkovnik oz. ključar cerkvice Sv. Jerneja.
  2. Škof Bonomo je Primoža izredno cenil in mu je že pri devetnajstih predal župnijo Loka pri Zidanem mostu.
  3. Abecednik in Katekizem sta bila napisana v »vindskem« ali slovenskem jeziku (in windischen sprach), a v gotski pisavi. A težave so nastopile, ko je hotel obe knjigi natisniti. V Nurnbergu tiskarji zaradi strogih določil niso hoteli natisniti verske knjige, še posebej pa ne take, ki je niso razumeli.
Prejšnji članek25 načinov za varčevanje energije (del 2)
Naslednji članekV jesen z novimi Kolegicami in večjimi možnostmi za zaposlitev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.