Danes podari … kompliment!

Komplimenti. Tako enostavno jih je dati, so zastonj – kar je po praznični oziroma bolj potrošniški evforiji še kako dobrodošlo – poleg tega pa ljudi osrečijo in gradijo medosebno zaupanje. In danes je odlična priložnost, da nekomu na tak način polepšaš dan, saj praznujemo Svetovni Dan komplimentov!

Ta poseben dan smo začeli praznovati leta 1998, začetnici pa sta Debby Hoffman in Kathy Chamberlin. Od takrat imamo 24. januarja še dodatno priložnost, da ljudem v našem življenju povemo, koliko jih cenimo.

Ključna je iskrenost

Kako podariti kompliment? Najbolj pomembno je, da izhaja iz srca, da bo tisti, komur ga podarjaš, začutil tvojo iskrenost. To najlažje dosežeš tako, da najdeš nekaj, kar pri tej osebi najbolj občuduješ. Lahko pohvališ dobro opravljeno delo, kakšno njeno spretnost, današnji outfit ali nekaj, kar je ta oseba pred kratkim naredila in te je očaralo. Vsak posameznik je unikat in prav zato je tako pomembno, da je kompliment iskren in resničen, sicer bo imel enak efekt kot na primer darilna kartica – generalizirano in brezpomensko darilo.

Dobro se z dobrim vrne

Komplimenti seveda ustvarijo pozitivno miselnost in nas osrečujejo, poleg tega pa ustvarjajo in utrjujejo tudi odnose in vezi, tako v zasebnem kot tudi v profesionalnem okolju. Ko nekoga pohvalimo, nam bo ta nekdo kompliment najverjetneje tudi vrnil. Zapomni si torej: podarjen kompliment z naše strani ne osreči le drugega, temveč tudi nas same. Na tak način gradimo svojo samozavest in pa pri tem pomagamo tudi drugim.

Komplimenti imajo torej močne učinke. Najpomembnejše sporočilo, ki ga z njimi pošiljamo je, da smo opazili. Opazili trdo delo nekoga ali pa preprosto, da cenimo, da so del našega življenja in da jih ne jemljemo za samoumevne.

In čeprav danes slavimo Svetovni Dan komplimentov, bi bilo prav, da ne čakamo leto dni, da koga pohvalimo, ampak da to postane stalnica v naši dnevni rutini. Ne stane nas nič, vsekakor pa bo polepšalo dan nam in tistim okoli nas!

P. S.: Bravo! Članek si prebral do konca! Odlično opravljeno! 😀

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRTime and date
Prejšnji članekJunaki animiranih klasik v očarljivi pripovedi sinhronizirani v slovenski jezik
Naslednji članekŠtudent študentu: strah pred ustnimi izpiti in nastopanji

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.