Impro liga praznuje 25 let!

Impro liga je že večinoma vsem poznan program, ki že od začetka 90. let dalje poteka kot državno tekmovanje gledaliških impro skupin in ki še danes ostaja temeljno stičišče vseh slovenskih improvizatorjev in improvizatork.

Impro ligo je ustanovilo Gledališče Ane Monro leta 1993, ko je Andrej Rozman – Roza z objavo v M’zinu otvoril »Slovensko gledališko ligo«. Od takrat pa se je na različnih gledaliških odrih predstavilo več sto gledaliških improvizatorjev in improvizatork, ki so odigrali številne impro tekme in raznovrstne improvizacijske predstave.

Le eno drži, niti dva prizora v več tisoč predstavah si nista bila enaka. Iz Impro lige so se razvili številni gledališki projekti in programi: ŠILA – Šolska impro liga, MIŠ – Mala impro šola, Gverila teater, Impro klub, mednarodni festival Goli oder, Improške, Improvizija, Impro maraton, itd. pa vse do televizijskih in radijskih oddaj, med drugim tudi Impro TV, Štafeta mladosti, Ustreli!, pa vse do TV Dober dan, Razred zase, Osvežilna fronta, Impro klet in številnih drugih.

Improvizatorje in improvizatorke pa danes srečujete tako v institucionalnih gledališčih (SNG Drama, MGL, Lutkovno gledališče Ljubljana idr.), na filmu in televiziji, v novinarskih vodah, kot pisatelje in pisateljice, scenariste in scenaristke pa vse do glasbenikov in glasbenic, moderatorjev in moderatork najraznovrstnejših dogodkov.

19. in 20. januarja praznujemo 25 let Impro lige.

V soboto, 19. in nedeljo, 20. januarja 2019 bo v CSK France Prešeren na Karunovi 14 v Ljubljani potekalo slavje ob 25. obletnici Impro lige. V dveh dneh bo potekalo nekaj predstav in razstava posvečena zgodovini impro gledališča, prav tako pa bodo na odru ob današnjih improvizatorjih ponovno zaigrale nekatere legende improvizacije. Podroben program dvodnevnega dogodka je na voljo na spletni strani programa Impro liga

In za konec, kot je zapisal že Jaša Kramaršič Kacin leta 1995: »Impro liga je dejavnost, ki je počlovečila teater in popestrila šport«.

Prejšnji članek7 načinov, da očaraš svojega bodočega šefa
Naslednji članekTrije asi pred razprodano dvorano oživili večnega kralja Elvisa Presleya

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.