Kdo so letošnji prejemniki Prešernove nagrade?

Nagrada Prešernovega sklada in Prešernova nagrada sta najprestižnejši nagradi za dosežke v kulturi v Sloveniji. Vsako leto so nagrade podeljene na proslavi ob Prešernovem dnevu, 8. februarja, kjer se zberejo vsi slovenski pomembneži (tudi tisti, ki jim za kulturo še zdaleč ni mar).

Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta letos prejela koreograf in plesalec Milko Šparemblek ter fotograf Stojan Kerbler.

Milko Šparemblek se kot koreograf in dramaturg uvršča v sam vrh svetovnih umetnikov v svoji stroki, s svojim ustvarjanjem pa je pomembno vplival na razmišljanje o plesu v današnjem času. S svojo sedemdesetletno kariero je najstarejši še aktivni koreograf na svetu. Njegov opus obsega več kot 150 baletnih, dramskih in opernih predstav, sodeloval pa je tudi pri filmih in televizijskih oddajah. Znan je tudi kot baletni mojster 20. stoletja Mauricea Béjarta v Bruslju, bil pa je tudi direktor baleta Gulbenkian v Lizboni, v Lyonu, baleta Metropolitanske opere v New Yorku ter v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu.

Songs of Love and Death - Milko Sparemblek choreography

Stojan Kerbler si je svoj ugled prislužil s čudovitimi analognimi fotografijami, ki odražajo fresko bivanja in življenja ljudi iz Haloz. V fotografskih stvaritvah je človeka vedno postavljal v središče, v fotografijah pa je moč videti ljubezen in spoštovanje do preprostega človeka. Njegov opus se lahko primerja s svetovno priznanimi fotografi, za razliko od njih pa nikoli ni motivov iskal drugod po svetu, temveč je vedno znova iskal nepozabne podobe iz toka vsakdanjega življenja.

Nagrado Prešernovega sklada pa je prejela prevajalka Suzana Koncut za prevode francoskih literarnih in teoretskih besedil v zadnjih treh letih, ki s približevanjem znanstvene kulture slovenski javnosti spada med najbolj poglobljene slovenske prevajalce srednje generacije.

Nagrado Prešernovega sklada je prejel tudi akordeonist in skladatelj Luka Juhart za umetniške dosežke v zadnjih treh letih ter igralka Nina Ivanišin za vloge ustvarjene v zadnjih treh letih – to so upodobitev Antigone, Francke, Nežke in Agate Schwarzkobler na odru ljubljanske Drame, pa tudi vloge v drugih projektih.

Nagrada Prešernovega sklada je pripadla tudi režiserju Roku Bičku za film Družina, ki je intimen dokumentarni film, ki ga je režiser snemal celo desetletje. Nagrado je prejel tudi oblikovalec Nejc Prah za oblikovalske dosežke v zadnjih treh letih, v katere se štejejo pomenljive infografike in ilustracije v revijah Bloomberg Businessweek, podoba Axis Mundi, razstava Mal za Hec in 33. grafični bienal.

Družina – napovednik

Nagrada Prešernovega sklada je bila podeljena tudi kostumografu Alanu Hranitelju za razstavo Vzporedni svetovi, ki je bila predstavitev njegovega opusa v zadnjem desetletju.

Prejšnji članekNe, res ni lažna novica!
Naslednji članekPrešerni Kranj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.