Ken Follett: Trilogija Stoletje

directional arrow on white background
Foto: bonetta iz iStock

Ena izmed najbolj branih leposlovnih knjig v zadnjem obdobju je zanesljivo trilogija Stoletje priljubljenega valižanskega pisca kriminalk in zgodovinskih romanov, Kena Folletta. In to ne po naključju.

Gre namreč za fascinanten, aktualen zgodovinski roman, v katerem se odigrajo usode družin in njihovih članov iz petih držav (ZDA, Rusije, Nemčije, Anglije in Walesa), in sicer v povezavi s prelomnimi zgodovinskimi dogodki v 20. stoletju.

Nastopajoče družine in njihovi člani so plod pisateljeve domišljije (čeprav bi bili prav lahko tudi resnični), obravnavani zgodovinski dogodki in številne nastopajoče zgodovinske osebnosti pa so resnični. Tako v prvi knjigi nastopa denimo Woodrow Wilson (izmišljen pa je njegov svetovalec), v drugi Winston Churchill (izmišljen je neki minister v njegovi vladi) in v tretji John F. Kennedy (izmišljena, a zelo mogoča, je njegova ljubica, ena izmed mnogih).

Tako je trilogija poleg zabavne (nazorno so namreč opisani tudi osebni dogodki družinskih članov – vse od njihove službe do ljubezenskega življenja, vred z vsemi pikantnimi podrobnostmi iz njihovega seksualnega življenja) tudi izobraževalne narave (poleg zgodovinskih dogodkov, gledanih iz več perspektiv, nam da vpogled v realnost mednarodnih odnosov, nazore in značilnosti političnih gibanj, socialno psihologijo …). Referenca za slednje je dejstvo, da je iz zahval na koncu knjige razvidno, da je trilogija nastajala ob avtorjevem izčrpnem študiju zgodovine in pomoči številnih zgodovinarjev in drugih strokovnjakov.

Zanimivo je, da so nastopajoče osebe, ne glede na različne kontinente, kjer se nahajajo, skoraj vse na neki način povezane med seboj (denimo prek sorodstva, naključnih srečanj, ljubezni), akterji v drugi (tretji) knjigi pa so potomci tistih iz prve (druge)! Tako je bralec lahko priča življenjskemu razvoju literarnih junakov vse od mladosti pa do njihove pozne starosti in skupaj z njimi začuti njihove življenjske radosti, razmišljanja, karierna naprezanja, preizkušnje, trpljenje in norosti.

OD PROPADA VELIKANOV PREK SVETOVNE ZIME DO ROBA VEČNOSTI

Trilogija Stoletje (Mladinska knjiga, prevajalec Uroš Kalčič) je sestavljena iz knjig Propad velikanov (predstavi življenje rudniških delavcev pred prvo svetovno vojno, vzpon sindikalizma in nato stopnjevanje dogodkov do velike vojne, njo samo, skupaj s številnimi pomembnimi bitkami, februarsko in oktobrsko revolucijo ter rusko državljansko vojno), Svetovna zima (orisan je vzpon nacizma v Nemčiji, nacistično preganjanje Judov in drugih »sovražnikov«, druga svetovna vojna, podrobneje so opisane prelomne bitke, konec vojne in začetek hladne vojne) in Rob večnosti (sestavljena iz dveh delov; obravnavane teme so gibanje za državljanske pravice temnopoltih v ZDA, atentati pomembnih političnih osebnosti, protivojne demonstracije, rojstvo rokenrola; končuje se s padcem berlinskega zidu in konča z izvolitvijo prvega temnopoltega predsednika ZDA).

Celotna trilogija je sicer kar nesramno debela, saj obsega zajetnih 2.000 strani (kar milijon besed!). Vseeno je dokaj lahkotno, prijetno branje, tako da je (ob predpostavki, da nas pritegne) mogoče celotno trilogijo relativno hitro »spraviti pod streho«. Čeprav zveni kot izrabljena floskula, nas knjiga ob pozornem branju poduči, da se zgodovina ponavlja (v dobrem in slabem) in da bi torej zgodovina morala biti res prava učiteljica (kar so ugotovili že stari Rimljani in zapisali Historia magistra vitae est). Pri odločitvi za branje naj vas ne ovira niti to, da vas je zgodovina v srednji šoli dolgočasila. Trilogija nam v svojih epskih razsežnostih iste dogodke predstavi večplastno, skozi perspektivo bolj ali manj običajnih ljudi, in jih s tem naredi bolj razumljive in zanimive. Trudi se prikazati tudi, koliko zornih kotov imajo isti zgodovinski dogodki (da ne naredimo napake in prisluhnemo le zmagovalcem). Ni čudno, da je poleti v javnih knjižnicah skorajda ni bilo mogoče dobiti.

Blaž Božnar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.