Kralji in kraljice na platnih 18. LIFFE-a

Letošnji 18. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFE nas preseneča z novo podobo. Bolj profilirane sekcije, pester spremljevalni program in skrbno izbrani filmi bodo zanimivi tudi tistim, ki jim je komerciala bolj pri srcu.

“Filma ne smemo deliti na komercialni in umetniški, temveč kvečjemu na dober in slab,” nas spominja Simon Popek, znani filmski kritik in novi direktor Liffe-a. Potemtakem ni presenetljivo, da je v predpremierah ženski del občinstva letos čakal celo George Clooney, v filmu “Michael Clayton”, moške nogometne navdušence pa dokumentarec o Zinedinu Zidanu. Če ste jih zamudili, ne skrbite, kajti po obljubah organizatorja, se bodo filmi iz tega sklopa, našli v kino dvoranah tudi po festivalu.

Tudi publika bo nagrajena

Tekmovalni del je kot vedno namenjen mladim avtorjem, katerih filmske stvaritve gledamo v perspektivi. To leto jih je dvanajst in so po tematiki najbližje mladim gledalcem. Kar dve mednarodni tričlanski žiriji bosta ocenjevali zgodbe o brezposelnosti, iskanju duhovne identitete, najstniškem seksu in podobnih temah, ter med njimi tudi ekranizacijo biografije Iana Curtisa, pevca skupine Joy Division. Poleg nagrade festivala Vodomec in svetovno znane nagrade FIPRESCI, Mednarodnega združenja filmskih kritikov, ki sta namenjeni le perspektivam, filmi na temo človekovih pravic se bodo potegovali za nagrado društva Amnesty International.


Tudi obiskovalci boste imeli priložnost glasovati za najboljši film, ki si bo prislužil Zlati kolut. Prav tako lahko sodelujete v spremljevalnem natečaju s svojimi minuto dolgimi video prebliski, posnetimi z mobitelom. Zmagovalca bodo razglasili na zaključni prireditvi, skupaj z ostalimi nagrajenci. Prislužil si bo brezplačni komplet vstopnic za naslednji Liffe.
Obzorja se umaknila Kraljem in kraljicam

Stari znanci festivala, se verjetno spomnijo Obzorja. Letos so se organizatorji odločili, da jih ne bo več in smo tako dobili dve novi sekciji. Že znani režiserji, ki pobirajo nagrade na svetovnih festivalih, se bodo kronali med Kralje in kraljice, medtem ko nas bo Panorama svetovnega filma odpeljala na različne konce sveta.

Fokus nam predstavlja novo romunsko produkcijo in “zares neodvisni ameriški film”, o katerem lahko filmski navdušenci tudi poglobimo znanje na Jesenski filmski šoli v organizaciji revije Ekran. V Retrospektivi in Posvečeno se bomo bližje spoznali z umetnostjo Šveda Roya Andresona, francoskega režiserja gruzijskega rodu, Otara Iosselianija in znanega James Benninga. “Poredne (korejske) gimnazijke” nas čakajo v Ekstravaganci, a avtorje obrnjene proti vetru “prevladujočih smernic sodobnega filma”, lahko srečamo v prav tako imenovani sekciji festivala.

S kar 100 najrazličnejšimi filmskimi naslovi, ki večinoma le gostujejo v Sloveniji, nas že od 7. novembra LIFFE vabi v ljubljanske kino dvorane in mariborski Kolosej. Cena vstopnic od 3€ za projekcije do 18h in 4€ za večerne predstave, je zelo privlačna za študentski žep. Pohitite, ker festival traja le še do 21. novembra.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.