Kulturna jesen

Jeseni, ko se temperature spustijo, da lažje zadihamo, in se krošnje dreves obarvajo v različne tople odtenke, se nam rojevajo sveže ideje. Vonj po novem papirju v nas vzbudi željo po znanju. In ker nas študijske obveznosti vsaj v večini primerov ne zasujejo takoj na začetku, lahko svojo vedoželjnost usmerimo v prostočasne dejavnosti. Tako obiskujemo gledališča, kino, festivale in koncerte. Poglejmo, kaj nam je na voljo letos.

V Ljubljani nas bodo jeseni pozdravili številni, že tradicionalni festivali, ki obljubljajo širok spekter prireditev. Septembrske konce tednov bo zaznamovala umetniška tržnica. Na obeh straneh Ljubljanice v bližini Čevljarskega mostu se bodo vsako soboto na ulicah predstavili različni umetniki.
28. mednarodni grafični bienale bo potekal med 4. septembrom in 25. oktobrom, njegova osrednja tema pa je letos odnos med grafiko in sodobno tehnologijo.
Sredi septembra si bo mogoče v sklopu Ex Ponta ogledati številne sodobne, domače in tuje gledališke predstave, performanse in multimedijske projekte. 23. septembra bodo na primer nastopili britanski The Tiger Lillies s kabaretno predstavo Pesmi o skuštranem Petru in drugi krvavi verzi. Glasbena podlaga bo alternativni rock. Med 9. in 18. oktobrom bo potekal 15. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Posebnost tega festivala je, kakor namiguje njegovo ime, da so avtorice performansov, predavanj in drugih umetniških projektov le ženske.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji glasbe in plesa. Slowind, festival komorne glasbe, bo trajal od 10. do 14. oktobra.

Salsa power je tridnevna festivalska delavnica, začela se bo 9. oktobra. Gostila bo mednarodno priznane učitelje salse. Med 17. in 23. oktobrom pa bo v Cankarjevem domu 3. slovenski festival flamenka. Predstavili bodo tradicionalni flamenko z značilno glasbo ter njegovo sodobno različico, potekal pa bo tudi večer branja literature v jeziku domovine flamenka – Španije.
Ljubljano bosta obiskala tudi dva že tradicionalna festivala, posvečena sedmi umetnosti. To sta LIFFe med 11. in 22. novembrom, katerega predstave bodo razporejene v dvorane Cankarjevega doma in druge ljubljanske kinodvorane, ter Festival lezbičnega in gejevskega filma med 28. novembrom in 5. decembrom v Kinodvoru.
Konec novembra bo potekal tudi jubilejni 25. slovenski knjižni sejem, na katerega je vstop tudi letos brezplačen.

Tudi v obalnih mestih se kulturno dogajanje nadaljuje v jesen. Med 10. in 14. septembrom v Izoli poteka filmski festival Kino Otok, ki združuje filmske ustvarjalce iz različnih koncev sveta in njihove različne poglede na aktualno problematiko.
Portorož bo med 4. in 9. oktobrom obiskal 15. mednarodni oglaševalski festival Zlati Boben. Njegova rdeča nit bo »brainstorming«.

V Mariboru bo potekal Festival stare trte, že deveti zapovrstjo. Gre za prireditev v čast najstarejši trti na svetu, ki se bo odvijala med 19. in 27. septembrom. Omeniti velja še glasbeni Festival Maribor ter Dokmo, festival dokumentarnega filma, ki se bo odvijal v začetku novembra. V oktobru pa bo potekalo 44. Borštnikovo srečanje, osrednji in največji slovenski gledališki festival, na katerem se vsako leto predstavijo in nagradijo najboljše predstave s slovenskih gledaliških odrov.

Jesen je tudi čas izbire, ko razmišljamo in načrtujemo, kaj bomo počeli v šolskem letu, zastavljamo si nove cilje. Če mislite, da boste kulturne prireditve obiskovali vse leto, je pametno pregledati ponudbe abonmajev, ki so vam na voljo.

V Ljubljani lahko abonma vpišete v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljanskem, Cankarjevem domu, Šentjakobskem gledališču, Kinoteki, SNG Operi in baletu ter še kje.
Po drugih univerzitetnih središčih je glede tega najbolj razvita gledališka ponudba: abonmaje lahko vpišete v Gledališču Koper, SNG Mariboru in SNG Novi Gorici. Svoje abonmaje ima tudi Kolosej, in sicer v Kopru, Ljubljani, Mariboru, pa tudi v Celju. Omeniti velja še izolski Art kino Odeon, ki sicer nima abonmaja, a ponuja različne filme, ki jih Kolosej včasih spregleda. Izbire je torej veliko, več informacij o posameznih abonmajih pa lahko seveda dobite na spletnih straneh ustanov ali pa na samih prodajnih mestih.

Kaja Pinter

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.