Ljubljanski muzeji in galerije z odlično ponudbo: z eno vstopnico v kar 11 muzejev!

Slovenski muzeji in galerije so »skriti« biser, ki ga premalokrat odkrivamo. Ne zavedamo se, da imamo bisere svetovne umetnosti prav pred vrati. In ta vrata letos poleti na široko odpira kar 11 ljubljanskih muzejev in galerij – z enotno vstopnico!

Vstopnica znaša pičlih 8 evrov za individualno vstopnico in samo 16 evrov za družinsko, akcija pa velja od 1. julija vse do 30. avgusta. Vsak muzej oz. galerija je izpostavil po en eksponat svetovnega slovesa, ki si ga boš lahko ogledal, brez da bi potoval v tujino. Akcija je nastala iz navdušenja nad množičnim obiskom letošnje poletne muzejske noči, organizatorji pa upajo, da bo akcija tudi spodbudila več lokalnih turistov za obisk ljubljanskih muzejev in galerij.

V projektu sodelujejo Mednarodni grafični likovni center, Moderna galerija, Mestni muzej Ljubljana, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Narodna galerija, Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej in Slovenski šolski muzej.

Narodna galerija
Narodna galerija

V Narodnem muzeju Slovenije si bo mogoče ogledati neandertalčevo piščal iz Divjih bab, ki je najstarejše glasbilo na svetu – ima namreč kar 60 tisoč let! V MGLC so razstavljena dela kiparja Stojana Batiča iz petdesetih let ter mednarodni grafični bienale. V Narodni galeriji je vredna ogleda zbirka slovenskega impresionizma, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pa je nepozaben performans Marine Abramović, ki je galeriji podarila enega svojih radikalnejših performansov Ritem 0. Moderna galerija pa izpostavlja dela Zorana Mušiča in njegov cikel Nismo poslednji, ki temelji na izkušnji koncentracijskega taborišča. Muzej novejše zgodovine Slovenije hrani stroj Enigma, Kiosk K67 pa ima na razstavi najstarejše leseno kolo z osjo na svetu. V Prirodoslovnem muzeju si je vredno ogledati Leonoro, ki je najdba več kot 13 metrov dolgega trupla mlade samice brazdastega kita, v Slovenskem etnografskem muzeju pa si boš lahko ogledal obredno pipo miru, ki jo je misijonar Friderik Baraga v 19. stoletju prinesel z območja Velikih jezer v Severni Ameriki. V Gledališkem muzeju bo predstavljen koncept Škofjeloškega pasijona, nazadnje pa boš lahko v Slovenskem šolskem muzeju podoživel šolo, kot so jo doživeli naše babice in dedki.

Narodna galerija
Narodna galerija

Tvojih 5 minut kulture je zdaj. Kaj še čakaš?

Prejšnji članekSpoznaj izgubljeni kontinent Zealandije
Naslednji članekFacebook bo tudi Slovencem začel postavljati tri vprašanja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.