Objavljen poziv za Cankarjevo nagrado 2024!

Cankarjeva nagrada 2024
Cankarjeva nagrada 2024 Foto: on cankarjeva-nagrada

Objavljen je javni poziv za oddajo kandidatur za Cankarjevo nagrado 2024, za dela iz leta 2023. Kaj vse moraš vedeti o pozivu za Cankarjevo nagrado 2024?

Cankarjeva nagrada za dela iz leta 2023

Upravni odbor Cankarjeve nagrade, ki ga sestavljajo predstavniki soustanoviteljev Slovenskega centra PEN, Univerze v Ljubljani, Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter predstavnica donatorice nagrade Občine Vrhnika, je objavil javni poziv za Cankarjevo nagrado (podeljeno za izvirna literarna dela, objavljena v letu 2023).

Cankarjeva nagrada kot priznanje za vrhunsko literarno umetnino je letni poklon vélikemu slovenskemu pisatelju, dramatiku, pesniku in esejistu Ivanu Cankarju.

Izvirno literarno delo s področja Cankarjevega ustvarjanja

Podeli se lahko ustvarjalki oziroma ustvarjalcu, ki je s svojim izvirnim literarnim delom (pesniško zbirko, romanom, dramskim delom, zbirko kratkih pripovedi ali esejev, torej z delom s kateregakoli področja Cankarjevega ustvarjanja) v slovenskem jeziku, knjižno objavljenim v koledarskem letu, v katerem je objavljen ta javni poziv, trajno obogatila oziroma obogatil slovensko kulturno zakladnico. Pri dramskem delu, ki ni bilo knjižno objavljeno, je taki objavi enakovredna praizvedba v slovenskem jeziku, izvedena v koledarskem letu 2023.

Cankarjeva nagrada se podeli posameznici oziroma posamezniku le enkrat. Predlogi za kandidatke oziroma kandidate za Cankarjevo nagrado morajo biti podani najpozneje 5. januarja 2024, in sicer v zaprti kuverti s priporočeno pošto.

Več o razpisu na spletni strani Cankarjeve nagrade.

Cankarjeva nagrajenka 2023 je bila Mojca Kumerdej
Cankarjeva nagrajenka 2023 je bila Mojca Kumerdej Foto: on cankarjeva-nagrada

O Cankarjevi nagradi

Cankarjeva nagrada je dvoje: je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv. Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja (pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev).

Nagrado so septembra 2019 ustanovili Slovenski center PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Podeljuje se vsako leto spomladi – v času umetnikovega rojstnega dne (10. maj).

Donatorica Cankarjeve nagrade je Občina Vrhnika.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNič več antidepresivov? Ketamin in depresija sta povezana
Naslednji članekPnevmokokna pljučnica: Pozor, ne zbolevajo le starejši!

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.