Rojstvo slovenske demokracije

Študentska založba Ob 20. obletnici prvih demokratičnih volitev v Sloveniji, vabi na okroglo mizo z naslovom Rojstvo slovenske demokracije, ki bo v sredo, 7. aprila ob 19. uri v Atriju ZRC SAZU, na Novem trgu 2 v Ljubljani.

Okroglo mizo bo moderiral Marcel Štefančič jr., z njo pa obeležujemo tudi pri Študentski založbi pravkar izšlo knjigo Milana Balažica, z naslovom Rojstvo slovenske demokracije.  

V debati bodo sodelovali naslednji gosti:  

Gregor Golobič – predsednik stranke Zares, minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo;

Dušan Plut – redni profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani, doktor geografskih znanosti;

Borut Šuklje – novinar, uradnik, poslanec, diplomat, pisatelj in politik, reden kolumnist časopisov Finance in Politika, nekdanji minister za kulturo ter za notranje zadeve;

Zoran Thaler – politik in politolog, poslanec EP. 

Dogodku bo prisostvoval tudi Milan Kučan

Iz knjige Rojstvo slovenske demokracije Milana Balažica:

Pomlad 1990. Armada grozi z vojaškim udarom. Jugoslovanska vlada načrtuje novo centralizacijo zvezne države, zapitek kolosalne krize pa naj bi plačal tisti, ki še kaj ima – Slovenija. Gospodarstvo tone vse globlje, komunisti ukinejo komunizem, da bi postali kapitalisti in divja privatizacija je na pohodu. Milošević z mitingi trese državo in se ne odpoveduje svojim sanjam o Jugoslaviji kot Veliki Srbiji. Čeprav Tuđman že ustanovi “stranko nevarnih namer”, uradna Hrvaška molče posnema Slovenijo, molk drugih delov razpadajoče federacije pa je bil še glasnejši. Evropa gradi svojo skupnost in je Balkan ne zanima preveč. Amerika je prvič v Iraku, Sovjetska zveza zadnjič na smrtni postelji. V tem usodnem trenutku proizvede slovenska demokratična revolucija svoj vrhunec: prve svobodne volitve. Predvolilna kampanja je ostra in odpira rane izpred pol stoletja. Opozicijska združba strank Demos je z dr. Pučnikom na čelu v naletu, bivši slovenski komunisti – Kučanovi prenovitelji – pa hočejo preživeti in zavarovati svoje pridobitve. Obema stranema v zelje hodijo nepredvidljivi mladi liberalci – bivša ZSMS. Prvi mejnik je postavljen: Slovenija dobi demokrarični parlament in vlado. Kar ostaja odprto, je vprašanje, ali bo dovolj modrosti, da se razcepljena slovenska politika združi okrog drugega velikega mejnika – suverene Slovenije. Pot je bila končana, toda potovanje se je šele začenjalo. Delo Rojstvo slovenske demokracije bralca popelje v ozadja omenjenih dogodkov, v svet tajnih sej, vojaških premikov in delovanja demokratične civilne družbe, ki so bila doslej skrita pred očmi javnosti.

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.