Silvestrovanje v drugih kulturah

Fireworks with silhouettes of people in a holiday events.New Year fireworks on the beach. Travelers and people celebrate New year day at Kamala Beach Phuket, Thailand.
Foto: last19 iz iStock

Obilna večerja, šampanjec, prskalice, »silvesterski poljub«, objemi in ognjemet. Tako nekako bi opisali praznovanje novega leta pri nas. Vendar samo nekaj kilometrov severno ali južno, zahodno ali vzhodno večjo številko pri zapisu leta lahko proslavljajo popolnoma drugače. Če pogledamo ali pa celo sodelujemo v teh praznovanjih, pa se zavemo, kako imajo ta različna slavja podobno bistvo.

Kulture, ki praznujejo na 31. 12.

Še posebej v Evropi pa tudi čez različne »luže« ljudje praznujemo novo leto na isti dan. Človek bi mislil, da bi bila zato tudi praznovanja podobna, a to ne more biti dlje od resnice. Pa si poglejmo nekaj primerov nenavadnih praznovanj.

New York (ZDA) – Prebivalci Velikega jabolka imajo navado odštevati zadnjih deset sekund v družbi someščanov. Odštevanje simbolizira tudi ogromna krogla, ki se počasi spušča navzdol. Po skoku v novo leto pa se po celem mestu prične nekajdnevno rajanje.

Danska – Danci imajo še posebej nenavadno tradicijo. Novo leto preživljajo v gručah in malo pred polnočjo se zbirajo pred kraljevo palačo v Kopenhagnu. Tam poslušajo kraljičin govor in skupaj odštevajo zadnje sekunde. Medtem stojijo na stolih, ko pa ura odbije polnoč, dobesedno skočijo v novo leto. Še ena nenavadna tradicija narekuje razbijanje neuporabljenih krožnikov.

Škotska – Če si privlačen, visok, temnolas moški, si za škotsko novo leto oziroma »Hogmanay« še posebej zaželen med sosedi. Tradicija narekuje, da se sosedje med sabo obiskujejo in želijo srečno praznovanje, pri tem pa prinašajo darilca za srečo v novem letu. Če vaš prag prvi prestopi temnolas in postaven moški, bo njegovo darilo prineslo največ sreče. Medtem na ulicah igrajo dude in bobni, moški pa nosijo ognjene krogle, ki jih nato zalučajo v zaliv.

Estonija – Estonsko praznovanje novega leta je za vse tiste, ki radi jejo. Navada je, da se med praznovanjem postreže kar do dvanajst obrokov v enem dnevu. S tem Estonci upajo, da bodo imeli v novem letu dovolj hrane in drugega obilja.

Irska – Tej kulturi bi pripisali, da za novo leto ogromno popiva. A to bi bila pomota. Irci na novo leto popolnoma počistijo svoja domovanja. Nato pa v čiste stene mečejo kruh in s tem preganjajo zle duhove. Ko se bliža polnoč, se družine posedejo k obroku, pri katerem se spominjajo vseh svojcev in dragih, ki jih ni več med njimi. Za preminule tudi postavijo krožnike in pustijo odklenjena vrata.

Nigerija – Kdor rad praznuje dolgo časa, mu bo nigerijski običaj pri srcu. V Nigeriji se lahko praznuje že od 7. ali 8. decembra dalje. Po ulicah mrgoli maškarad, divjih in energetičnih plesov ter zabav, ki odganjajo slabe energije, zle duhove in nesrečo.

Japonska – 108-krat zadonijo zvonovi po vsej državi in tako po budističnih verovanjih prinesejo čistočo v domovanja. Tridnevni festivali s hrano, plesom in zabavami napolnijo mestne ulice. Pred domovanja postavljajo »kadomatsus« – šopek iz bambusovih, borovih in slivovih vej – ter s tem privabljajo dobre duhove v svoj dom.

Španija – Španija je poznana po vinu, a za novo leto se grozdje zaužije malce drugače in brez alkohola. Ob prvem udarcu polnoči je treba pojesti 12 grozdnih jagod, vsaka simbolizira eno željo. Nosilo naj bi se tudi spodnje perilo, katerega barva naj bi imela simboličen pomen za naslednje leto.

Mehika – Če bi kakšen tujec hodil po Mehiki za novo leto, bi mislil, da nekaj ni v redu s prebivalci. Skozi okna zlivajo vodo in skozi vrata mečejo kovance, ki jih nato z metlo pometejo nazaj v notranjost prebivališč. A v resnici gre za tradicijo, ki z vodo odganja zle energije in »pomete« bogastvo nazaj v hišo za še eno (novo) leto.

Brazilija – So topli kraji destinacija, kjer si najraje med zimo? Potem je Brazilija idealen kraj za praznovanje novega leta, kajti nov začetek pričakaš kar v morju. Po šegi Brazilci ob polnoči v morju preskočijo sedem valov za srečo v novem letu. Nato pa si oddahnejo z ognjemetom in zažigom lutk – te nosijo maske, ki predstavljajo slabe dogodke v starem letu.

Kulture, ki praznujejo druge dni

Kitajska – Praznovanje kitajskega novega leta se odvija od konca januarja do tretjega tedna februarja. Zmaji in levi paradirajo po ulicah in otroci strašijo zla bitja s petardami. Obdarujejo se z denarjem, ki ga spravijo v rdečo kuverto, na kateri so z zlato napisani ime družine in lepe misli.

Tajska – Kakor Brazilija tudi Tajska praznuje novo leto v vodi. Toda tu gre za bolj duhoven praznik. Ljudje se med sabo pomažejo s sivim smukcem (zdrobljen lojevec). Smukec predstavlja grehe prejšnjega leta, ki jih (kakor novo leto) nato voda spere z osebe in jo »očisti«.

Prejšnji članekNajvečji športni dosežki leta 2018: od NBA do kolesarstva
Naslednji članekNaredi svojo praznično pijačo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.