Svetovni dan Evrope

Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope, posvečen miru in sožitju v Evropi. Na ta dan obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije. Francoski zunanji minister Robert Schuman je v govoru v Parizu leta 1950 predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bo zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Predstavil je deklaracijo, v kateri je predlagal ustanovitev evropske skupnosti za premog in jeklo. Članice te skupnosti bi tako združile svojo proizvodnjo premoga in jekla.

Evropska skupnost za premog in jeklo (ustanovne članice: Francija, Zahodna Nemčija, Italija, Nizozemska, Belgija in Luksemburg) je bila prva od nadnacionalnih evropskih institucij, ki so se pozneje oblikovale v to, kar je zdaj Evropska unija.

Zgodovinsko ozadje

Leta 1950 so si narodi Evrope še vedno prizadevali, da bi odpravili strahotne posledice druge svetovne vojne, ki se je končala pred petimi leti.

Evropski voditelji so bili odločeni preprečiti novo vojno. Menili so, da bi bila z združevanjem proizvodnje jekla in premoga vojna med zgodovinskima tekmicama Francijo in Nemčijo – kot je zapisano v deklaraciji – „ ne samo nesprejemljiva, ampak materialno neizvedljiva“.

Pravilno so menili, da je združevanje gospodarskih interesov pomembno za dvig življenjskega standarda in prvi korak k združevanju Evrope. Evropski skupnosti za premog in jeklo so se lahko pridružile nove članice.

Najpomembnejše misli

  • Svetovnega miru ni mogoče zagotoviti brez ustvarjalnih prizadevanj, sorazmernih z nevarnostmi, ki ga ogrožajo.
  • Evrope ne bo mogoče oblikovati naenkrat ali po enem načrtu. Zgrajena bo s konkretnimi dosežki, ki bodo najprej ustvarili dejansko solidarnost.
  • Združevanje proizvodnje premoga in jekla … bo spremenilo usodo regij, ki so bile dolgo podvržene proizvodnji vojaškega orožja, katerega žrtve so nenehno bile.

Zamisel o »dnevu Evrope« si je Evropska unija izposodila pri Svetu Evrope, ki je od leta 1964 praznoval 5. maj kot »Dan Evrope« v spomin na ustanovitev Sveta Evrope 5. maja 1949. Večina Evropejcev danes upošteva 9. maj kot Dan Evrope, medtem ko so nekateri še vedno bolj naklonjeni praznovanju 5. maja, saj je bil Svet Evrope ustanovljen kot telo, ki se je zavzemalo za človekove pravice, parlamentarno demokracijo in vladavino prava, medtem ko je bil cilj Schumanovega govora postaviti temelje skupnemu upravljanju francoske in nemške premogovniške in jeklarske industrije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.