Vlada podelila pokojnini za posebne zasluge

elderly, hands, ring
Foto: stevepb iz Pixabay

Vlada Republika Slovenije lahko ob svojem delu izda tudi odločbe, s katerimi prizna starostne pokojnine za posebne zasluge na različnih področjih delovanja. Tako je po predlogu Ministrstva za kulturo izdala odločbi, s katerimi je priznala in odmerila starostni pokojnini za posebne zasluge na področju kulture Andreju Zlatku Brvarju in Janezu Mejaču. Kdo sta dobitnika pokojnin za posebne zasluge?

Andrej Zlatko Brvar, prejemnik pokojnine za posebne zasluge

Pesnik, publicist in urednik, ki je doslej objavil šestnajst knjig poezije, tri knjige za otroke in mladino, zbirko publicistike, antologijo Slovenska pesem v prozi, Mariborsko knjigo (pesmi, zgodbe in pričevanja), izvedenih je bilo pet njegovih radijskih iger, v tujini sta izšli dve njegovi pesniški zbirki in več posameznih pesmi. Za svoje pesniško delo je leta 1989 prejel Kajuhovo nagrado, leta 1991 nagrado Prešernovega sklada in Glazerjevo listino ter leta 2015 Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Bogato je zastopan v vseh novejših antologijah slovenske poezije doma in na tujem.

Janez Mejač, prejemnik pokojnine za posebne zasluge

Baletni solist, koreograf, vodja ljubljanskega baleta, pedagog in režiser, ki je prvič nastopil v baletu Danina (1951). Po uspešnem zaključku baletnega šolanja (1957) je bil nominiran za plesalca v baletih Triptihon in Naše ljubljeno mesto, od leta 1959 pa kot aspirant v baletih Pepelka, Othello, Dvoboj, Trnuljčica in drugih. Leta 1967 je postal priznani soloplesalec, tri leta kasneje je pridobi tudi prestižni umetniški naziv prvega solista ljubljanskega baleta. Leta 1975 je prejel nagrado Prešernovega sklada za vlogo Razuzdanca v baletu Razuzdančeva usoda. Kar dve desetletji je kot vrhunski umetnik vladal slovenski baletni umetnosti, ji daroval svojih izrednih 84 solističnih vlog, ki jih je oblikoval s 26 domačimi in tujimi koreografi.

V okviru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu je 20 let vodil baletno izobraževanje za mlade. Dva mandata v sezonah (1981–1984; 1995–1998) je deloval kot vodja ljubljanskega baleta ter skrbel za kakovost in mednarodni sloves slovenske baletne umetnosti. V študijskem letu 2001/2002 je na Akademiji za glasbo predaval odrski gib in zgodovinske plese. Med drugim je bil član komisij Ministrstva za kulturo in aktivni sodelavec v okviru Društva baletnih umetnikov Slovenije. Društvo baletnih umetnikov Slovenije mu je leta 2011 podelilo strokovno nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo. Istega leta je prejel odlikovanje predsednika države Red za zasluge za njegov vsestranski prispevek k slovenski baletni in gledališki umetnosti. Leta 2018 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Gospod Janez Mejač ob prejemu nagrade občine Mokronog-Trebelno
Gospod Janez Mejač ob prejemu nagrade občine Mokronog-Trebelno Foto: on mokronog-trebelno

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekTu so aplikacije, ki so lahko v pomoč v teh negotovih časih
Naslednji članekStop igra, iskrena knjiga iskrenega pisatelja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.