Zakaj propadejo novoletne zaobljube?

fotografija je samo za wordpress, ni za tisk.
fotografija je samo za wordpress, ni za tisk.

Vsi smo že bili tam – novo leto, nove zaobljube. Shujšal bom, več bom hodil ven s prijatelji, več časa bom posvetil faksu in tako naprej. Raziskave so pokazale, da kar 80 % novoletnih zaobljub propade že takoj februarja. A zakaj?

Prvi razlog za to bi lahko bil, da si ne postaviš specifičnega cilja. Zato namesto, da rečeš: »Shujšal bom«, si zadaj cilj, da si želiš junija preteči Tušev tek barv ali pa jeseni teči na Ljubljanskem maratonu.

Motivacijo pa lahko izgubiš tudi zato, ker želiš vse spremeniti takoj. Če na primer do novega leta nisi nikoli telovadil, je malo verjetno, da boš sedaj vsak dan v fitnesu. A če se stvari lotiš počasi, je velika verjetnost, da ne boš obupal tako zlahka.

Pri postavljanju zaobljub se moraš zavedati, da si ti tisti, ki lahko kaj spremeni, ne moreš pa vplivati na druge. Če si se zaobljubil, da boš več časa preživel s prijatelji in manj za računalnikom, to ni odvisno samo od tebe. Važno je, da ti pri sebi narediš spremembo, na primer čez teden opraviš večino nalog za faks, tako da imaš čas čez vikend za prijatelje. Ko veš, da nisi ti kriv za propadle plane, je to zelo osvobajajoče.

Zaobljube pa propadejo tudi, ker jih enostavno pozabiš. Zato si jih, če so zate pomembne, zapiši, ponavljaj vsak dan in o njih govori s prijatelji. Ko imaš cilj vedno pred seboj, je vselej lažje začeti in tudi vztrajati.

Prejšnji članekJanuarja je čas za vegansko prehrano
Naslednji članekBleščice so stvar preteklosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.