Oh, ta študentska leta

Naredila sem nekoliko drugačen intervju s študenti in bivšimi študenti.

Izmislila sem si nekaj stavkov, ki jih nisem dokončala, za nadaljevanje stavka pa sem prosila intervjuvance. Odgovori sedanje in bodoče študente opozarjajo, kaj morajo na fakulteti nujno poizkusiti in česa naj si na podlagi izkušenj  prejšnjih študentov nikakor ne privoščijo. Ljudje smo si zelo različni in spodnji odgovori so pravi dokaz za to. Nekateri resni, drugi malo manj, nekateri kratki, drugi dolgi. Večina odgovorov pa kaže na to, da je mladost res ena sama norost.

1. NAJBOLJ NESPAMETNA STVAR, KI SEM JO STORIL/A NA PREDAVANJIH …

– Ker nisem bil ravno vzoren študent, sem profesorju za pozitivno oceno prinesel najboljšo suho salamo, ki smo jo imeli doma. Pa še liter domačega vina sem dodal. Ni bilo dovolj za pozitivno oceno. Zadevo sem se moral na drugem izpitnem roku kar naučiti. Salame in vina pa nisem dobil nazaj! (Matjaž, bivši študent)

– Med izpitom sem se zlagala, da mi je slabo. Profesorica mi je dovolila, da zapustim prostor, po končanem izpitu pa me je videla v bližnjem baru. Bila sem vsa nasmejana in vesela. O slabosti pa niti duha niti sluha. Profesorice se še danes izogibam. (študentka Teja, Novo mesto)

– Enkrat sem prišla z „mačkom“ na predavanje. Močno odsvetujem, raje ostanite doma v topli postelji. Ali pa na žuru pijte vodo. (študentka Polona, Ljubljana)

2. NA FAKULTETI NE BI NIKOLI VEČ …

–  Podkupil profesorja s salamo in vinom. Ker nisem nič dosegel, za salamo mi je pa še vedno žal, ker bi jo z veseljem sam pojedel. Pa še prijatelji so se mi smejali. (Matjaž, bivši študent)

– Bila v zvezi s kolegom. Je lepo dokler traja, potem pa je vsako predavanje neprijetno ob misli, da tvoj bivši sedi nekje v predavalnici. (študentka Teja, Novo mesto)

– Zaradi majhnih neuspehov sekirala sebe in ljudi okoli … Spoznala sem, da se je treba malo potruditi in se vse uredi. Pa tudi s profesorji se ne bi prepirala nikoli več. Lepo je, če se razumeš z njimi. (študentka Polona, Ljubljana)

3. NA FAKULTETI BI DEFINITIVNO PONOVIL/A …

– Vsak študentski žur, ki sem se ga udeležil. So pa zaradi žurov moje ocene nekoliko trpele. (Matjaž, bivši študent )

– Pantomimo, ki smo se jo enkrat odločili igrati z vsemi kolegi med pavzo v predavalnici. Tako smo se nasmejali, da se je še profesor odločil sodelovati. Vsi smo popadali dol od smeha. Določili smo mu tako, malo nagajivo besedo za pokazati. (študentka Teja, Novo mesto)

– Vsa druženja z najboljšo prijateljico, ki sem jo spoznala na faksu. (študentka Polona, Ljubljana)


4. NIKOLI NE BOM POZABIL/A …

– Dneva, ko sem izvedel, da sem prvič v življenju dobil oceno 10 (bilo je čisto znanje, brez vina in salam). (Matjaž, bivši študent)

– Kako hudo mi je bilo vedno, kadar sem dobila slabo oceno. Vedno sem jokala in obtoževala druge. Samo sama nisem bila nikoli kriva za slabo oceno. Na koncu so se mi kolegi že smejali in me spraševali, kdo je kriv, da sem dobila oceno 5. (študentka Teja, Novo mesto)

– Izpita, za katerega se nisem učila potem pa so nam iz referata 10 minut  pred začetkom izpita sporočili, da izpit zaradi izrednih razmer na cesti odpade in je prestavljen. Takrat sem čutila takšno olajšanje kot še nikoli. Še cel teden sem bila dobre volje. (študentka Polona, Ljubljana)


5. MOJA NAJTEŽJA IZKUŠNJA V OBDOBJU ŠTUDIJA JE/JE BILA …

– Pri meni ni bilo večjih težav. Nekako sem prilezel do konca študija. Študentska leta so bila moja najbolj sproščena leta. Veliko žurov in malo skrbi. (Matjaž, bivši študent)

– Novo okolje in spoznavanje novih oseb. Počutila sem se tako zelo samo, ko sem stopila v študentska leta. Pa so bile skrbi odveč. Hitro se vklopiš in uživaš. (študentka Teja, Novo mesto)

– Nastopi v živo pred vsemi kolegi. Tega me je močno strah. Vedno me je bilo groza javnega nastopanja. Vsa sem se potila in glas se mi je močno tresel. Tega se še vedno ne morem navaditi. (študentka Polona, Ljubljana)


6. NAJBOLJ SMEŠNA STVAR, KI SE MI JE ZGODILA V OBDOBJU ŠTUDIJA JE …

– Med predavanji sem se polil z vročo čokolado po hlačah. Ko sva s kolegom odhajala domov, se je celo pot norčeval iz mene in si zatiskal nos (kot, da mi je ušlo). Hodil je kakšen meter pred mano in tudi tiste, ki niso opazili rjavega madeža, s pretiravanjem opozoril name. Grozno me je bilo sram, sva se pa kljub temu nasmejala do solz. (Matjaž, bivši študent)

– Omenjena pantomima. (študentka Teja, Novo mesto)

– V obdobju študija je bilo precej smešnih stvari. Kar težko izpostavim eno samo. (študentka Polona, Ljubljana)


7. NA FAKULTETI NIKOLI NISEM RAZUMEL/A …

– Zakaj profesorji predavajo toliko ur, kolikor imajo določeno v učnem načrtu. Če bi nas prej spustili s predavanj jih ne bi nihče zatožil, saj bi bili vsi študentje noro veseli, oni pa bi imeli več prostega časa. (Matjaž, bivši študent)

– Zakaj sem toliko izpitov napisala za oceno 5. Zakaj profesorji ali profesorice nikoli niso našli še kakšne točke za ubogo oceno 6. Bolje bi bilo, da bi mi napisali oceno 1 ali 2. Če pišeš 5, te to tako žre, ker veš da si bil tako blizu. (študentka Teja, Novo mesto)

– Zakaj kolegi tekmujejo z drugimi, kdo bo dobil boljšo oceno. (študentka Polona, Ljubljana)


8. NA FAKULTETI BI SPREMENIL/A …

– Številne izpite iz esejskih v take, na katerih je samo obkroževanje – brez minus točk. (Matjaž, bivši študent)

– Zamenjala bi nekatere profesorje. (študentka Teja, Novo mesto)

– Uvedla bi športno vzgojo, da bi se vsaj dvakrat na teden malo razmigala. (študentka Polona, Ljubljana)

Tjaša Ruparčič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.