Študenta na faksu, »študenta« v plesnem centru Fredi

Tina in Jernej, oba doma iz Nove Gorice, sta pred letom dni postala plesni par. Študentka 3. letnika medicine ter študent biologije v Plesnem centru Fredi pridno “študirata” – trenirata 5 latinsko-ameriških plesov; sambo, cha-cha-cha, rumbo, pasodoble in jive.

Prvi vtis?
“Rdeča dvorana je name delovala skorajda magično … Ogledala, osvetlitev, plesni pari, ki so elegantno podrsavali po parketu ob temperamentnih ritmih.”

“Ja, pri nas imamo tak ˝štimung˝, da imajo tečajniki občutek, da so na plesišču, da dobijo čut za glasbo in gib; ko to res začutijo, je tako, kot bi bili noro zaljubljeni,” se smehljata Daniela in Fredi, ustanovitelja, vodja ter – trenerja v Plesnem centru Fredi, valilnici plesnih zvezd.
Da, prav od tu prihajata šampiona, profesionalca Katarina Venturini in Andrej Škufca, ki sta januarja letos spet posegla po zvezdah zmagoslavja s prvim mestom na prestižnem “UK Championship”. Za njima  se na prestol plesne lepote in znanja vzpenjajo “člani”; državna prvaka v latinsko-ameriških plesih ter trenutno 4. na svetu Iwona Golczak in Matej Krajcar.  Ter Jagoda Štrukelj z Jurijem Batageljem.
Daniela in Fredi poudarjata, da je njuna plesna šola – specialna. “Ne želimo biti masovni, industrijski, s tečajniki imamo pri nas oseben stik; na tečajih je naenkrat le deset, največ petnajst parov, po nekaj vajah se vsi poznamo po imenih.”
Daniela, “originalno” balerina (bila je članica baletnega ansambla Opere), je ples študirala v ZDA, v Chicagu, in tudi Fredi je star plesni maček. 42 let pleše; začel je naključno, v gimnaziji, in na plesišču padel le dvakrat v življenju – enkrat na treningu, drugič na svojem prvem šovu, spodrsnilo mu je v lakastih čevljih …
Daniela poučuje latinsko-ameriške plese, z navihanim izrazom v očeh jih opredeli kot “popoprane” in pristavi, da so temperametni, čustveni, živahni, kostumi zanje pa zelo “slečeni” … “veliko gole kože!” In sandalčki z ozkimi trakovi, pa moški čevlji z malo višjo peto – “latin heel”. Fredi je osredotočen na standardne plese, na njihovo eleganco, ki valovi v telesih plesalke v prirejeni večerni obleki in satenastih salonarjih ter plesalca v fraku in lakastih čevljih.
V svojem poslanstvu sta strastna, kot uročena pripovedujeta o lepoti, o lepoti giba človeškega telesa, skladnosti, zlitju z glasbo. “Premikaš se, lepo je na pogled. Pa krasno se počutiš.”
Tudi Tina in Jernej poudarjata “pozitivo”, ki jo prinaša treniranje plesa. “Dejstvo je, da je ples zelo naporen, posvetiti mu je treba po tri ure vsaj štirikrat tedensko. Za študente je odličen, saj z njim vzdržuješ telesno aktivnost, se učiš prilagajanja v paru.” Tako Jernej. In Tina?
“Poleg zavidljive fizične kondicije in psihične umirjenosti ples utrjuje vztrajnost. Potrpežljivost, samozavest. Daje izkušnje v javnem nastopu ter omogoča druženje. Pa še nekaj: znanje različnih plesov je tudi del splošne izobrazbe, omike.”

Tempo študija medicine od Tine zahteva popolno predanost ter neprestano prisotnost, zlasti na vajah. “Zato moram biti pri porabi časa zelo racionalna.” In ples v Plesnem centru Fredi bodoči zdravnici zadosti potrebe po socialnem življenju: “Tako ni treba poudarjati, da je ples postal del mene.”

Z navdušenjem v glasu odgovori na moje vprašanje o njenem sporočilu študentom: “Priporočam ples, saj prinaša užitek v glasbi, ritmu, neposredni bližini teles, kar ustreza praktično vsakemu študentu. Če pa se boste odločili za tekmovalni nivo, vam ne uide doživetje plesa v popolnosti: adrenalin, nastop pred občinstvom, reflektorji, glamurozne obleke, občutek imaš, da ti srce utripa po ritmu, predaš se glasbi in … sploh ne znam opisati vseh norih občutkov, ki te preplavijo na nastopu, na tekmi, enostavno priporočam, da to doživite tudi vi!”

Tekmovanja, da. “Ves čas se nekaj dogaja!” Londonski “International Open” pod navdihujočo kupolo Royal Albert Hall. Tekmovanje s tradicijo, staro dobrega pol stoletja; lože in žamet in prestiž … Drugo – še starejše – je “Blackpool”, v špici romantičnega meseca maja. Doma pa – “Maribor open”, v teh pravljično decembrskih dneh, in – čisto Danielin in Fredijev festival (njegova pobudnika in organizatorja sta) – “Slovenia Open” v Izoli prve dni maja.
Ples niso le koraki, nikakor ne. “Ples je nekaj, kar čutiš, skozenj se ti v trebuhu razživijo metuljčki.”
Tina in Jernej bosta v novo leto – odplesala. Njun silvestrski ples bo temperamenten, kakor je temperamentno študentsko obdobje življenja. Svetile se bodo bleščice, utripale lučke. Gibi pa skladni. Energični.
In kakšen bo vaš novoletni ples?
Tekst: Nina Kokelj

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.