Stvari, ki jih je nesmiselno kupovati

Pametno nakupovanje se pojavi v veliko različnih oblikah. Ena izmed njih je tudi ta, da ne kupujemo nesmiselnih stvari. Največkrat se zgodi, da take stvari po nekajkratni uporabi obležijo v predalu ali temnem delu sobe. Še bolj pogosto pa se zgodi, da ga nikoli ne uporabimo. Pametno je omeniti, da je vsaka stvar, za katero nismo prepričani, da bi jo uporabljali, nesmiseln nakup. Veliko pa je odvisno od posameznega nakupovalca, saj nimamo vsi istih želj in potreb. Če bi nekdo, ki ne je rib, kupil konzervo tune, bi lahko to označili za nesmiseln nakup. Katere pa so tiste stvari, ki imajo v družbi status nesmiselnega nakupa?

Loterijske srečke

Pri loteriji in igrah na srečo je vedno tisti »kaj pa če?«, ki pa se zgodi le enemu na nekaj milijonov ljudi. Letos je ameriški statistični urad objavil, da so vsi Američani v lanskem letu zapravili 100 milijard dolarjev za loterijske srečke. Ni pomembno ali gre za Viking, Loto, Lotko, Jackopot ali navadne stave. Igre na srečo se načeloma ne splačajo. Če pa si zadel in nato prebral ta članek (ali obratno), pa se lahko oglasiš v zasebno sporočilo.

Loterija

GPS naprave

Vsak telefon ima že možnost navigacije, ki je enako točna. Najverjetneje nam ni potrebno razlagati, da je nesmiselno zapraviti sto evrov za stvar, ki jo pravzaprav že imaš.

Specialni kuhinjski pripomočki

Rezalnik za banano, lupilci za šparglje, sekljalniki čebule ali tisoč drugih podobnih reči. Ali res ne opravijo istega dela, ki ti ga ne bi uspelo opraviti z navadnim nožem? Morda je hitrejše, a največkrat se zgodi, da ti bo zasedlo več prostora in povzročalo le preglavice.

Tu lahko dodamo še razne specialne toasterje, aparate za peko kruha, aparate za kokice …

Kuhinjski pripomočki, ki niso smiselni
Kuhinjski pripomočki, ki niso smiselni

Plastenke za vodo

Vodo imaš v pipi in v Sloveniji imamo na srečo še vedno pitno vodo. Plastenke so okolju škodljive, voda v njih pa ni tako dobra kot bi bila iz neoporečne pipe. Pollitrska plastenka stane vse od dvajset centov navzgor. Če jo že kupiš, ko nekajkrat ponovno uporabi in napolni z vodo iz pipe. In ne obdrži je predolgo, ker ti lahko škodi.

Sadje v posodah

Nekaj je malica v službi, ko si si jo pozabil pripraviti doma, ampak vse ostalo ni izgovor. Razlogov je več. Glavni pa je cena pripravljenega sadja, ki je lahko tudi desetkrat višja kot, če bi sadje kupil in pripravil posamezno.

Sadje v plastičnih posodah
Sadje v plastičnih posodah

Kuharske knjige

Najverjetneje v kuharski knjigi ne bo nič takega, kar ne bi uspel najti na internetu. Verjetno boš imel tam tudi veliko več izbire, na voljo pa boš imel tudi posnetke. Da o nasvetih, slikah, ocenah in še čemu sploh ne govorimo.

Fancy perilo

Koga zaje*avaš

Slamice

Res je. Poceni so. To je pa tudi vse. Ampak ali jo res potrebuješ? Dobro premisli in ugotovi ali ne obstaja kakšen drug, lažji, hitrejši način pitja. Mogoče se ti bo zdela boljša odločitev kovinska slamica za večkratno uporabo, ampak rajši premisli pred nakupom.

Slamice

Dragi ovitki za telefone

Telefon je že sam po sebi vreden in če ti pade na tla, si želiš, da ga varuje nepomemben ovitek. To se ne bo zgodilo, če boš kupil ovitek, ki stane več kot petdeset evrov. Potem je boljše, če si telefon kar prišiješ na uho in te ne bo strah, da bi padel na tla.

Ovitki za telefon, ki jih ne rabiš
Ovitki za telefon, ki jih ne rabiš

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekElektronske vinjete še ne bodo zaživele v celoti
Naslednji članekMoram zaradi sprejetja redne službe plačevati redno vpisani podiplomski študij?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.