Temni kolobarji in otekline, ki nam niso v ponos

Cropped shot of a young caucasian woman touching a skin of her face while applying the cream for black eyes. Bruises under the eyes are caused by fatigue, nervousness, lack of sleep, insomnia, stress
Foto: Marina Demeshko iz iStock

Podočnjaki so temni kolobarji pod očmi in otekline, ki si jih seveda ne želimo.

Največkrat jih povezujemo z utrujenostjo ali boleznijo, vendar so pogosto posledica več sprememb v telesu. Niso značilni le za starejše, ampak se lahko pojavijo tudi pri mlajših osebah.

Zakaj nastanejo?

Koža pod očesom je 4-krat tanjša kot koža na drugih predelih telesa. Prav tako so posebne ostale plasti pod kožo, kot je debelina maščobnega sloja nad in pod očesno mišico zapiralko in velikost oziroma globina očesne jame. V starosti so podočnjaki pogostejši, ker se koža še dodatno stanjša, poleg tega očesna mišica zapiralka izgubi tonus, kar povzroči, da se maščobna blazinica tik pod kožo spusti in poveča spodnjo veko.

Vendar niso le posledica starosti, nastanejo zaradi kompleksnih procesov v koži pod spodnjo veko.

Pri mlajših se pogosto pojavijo zaradi prirojeno zmanjšane velikosti maščobnih blazinic na predelu pod očesom. Njihov nastanek pa spodbudimo s pogostim sončenjem ali izpostavljanjem drugim virom UV-svetlobe. Vzrok so lahko tudi določena zdravila, kot so zdravila, ki spodbujajo cirkulacijo, zdravijo prehlad, vnetje sinusov ali sezonska alergijska obolenja dihal. Pri vremensko občutljivih ljudeh se lahko otekanje pod očmi pojavlja že pri spremembah vremena. Težave pa lahko pripišemo tudi pomanjkanju vitaminov, slabokrvnosti in pomanjkanju železa. Velik povzročitelj podočnjakov pa je tudi stres.

Nekoliko drugače na njihov nastanek gleda kitajska medicina, po kateri so znak šibkega delovanja ledvic, kar je posledica utrujenosti in preobremenjenosti skupaj s pomanjkanjem počitka in sprostitve.

Zdravljenje

Ker gre za posledico več sprememb v telesu, je samozdravljenje velikokrat neuspešno. Priporoča se pogovor z dermatologom. Zdravljenje je odvisno od njihovega vzroka. Zdravnik lahko predlaga ustrezno zdravljenje s kremami na recept ali določen postopek zdravljenja,  laserski poseg, kemični piling, ki pospešeno obnovi kožo, sredstva za hiperpigmentacijo oziroma kreme z belilnimi sredstvi, vbrizgavanje polnil (npr. hialuronska kislina) ali kirurški poseg, ki je učinkovit pri zabuhlosti vek.

Hitri nasveti

Hitra pomoč obsega pametno izbiro kreme, zaščito kože pred soncem, tudi jeseni in pozimi, prenehanje kajenja,  zamenjava položaja spanja – spanje na strani ali na trebuhu lahko pripomore k nabiranju vode in oteklini, redno čiščenje kože pred spanjem in drugo. Pomagajo hladni obkladki s čajnimi vrečkami, kumaricami ali kamilicami.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.