Top 3 serije za oboževalce Dexterja

Nova, deveta sezona Dexterja je tu, in to kar po osmih letih. Ker na teden izide samo ena epizoda, verjamemo, da marsikdo čaka na izid celotne sezone pred ogledom. Ali pa bi mu prav prišla kakšna nova serija, podobna tej klasiki. Spodaj prilagamo serije, ki na svoj način spominjajo na Dexterja, vse pa imajo skupno točko – karizmatičnega serijskega morilca.

1. Hannibal

V tej seriji spremljamo Hannibala Lectorja, uspešnega psihiatra, ki se v prostem času ukvarja s kanibalizmom – je serijski morilec, ki mu radi rečemo »Hannibal-kanibal.« Zgodbo zaznamuje tudi mlad FBI agent William Graham, ki s svojo povečano zmožnostjo empatije najuspešneje profilira serijske morilce. S Hannibalom se sčasoma spoprijateljita, med mnogimi umori pa William raziskuje ravno njegove, seveda brez zavedanja o tem, kdo njegov prijatelj dejansko je. Pri tem se zgodba ne posveča izključno Hannibalu – vsako epizodo se pojavi nov, izprijen serijski morilec in vsak je hujši od kateregakoli morilca, ki smo ga videli v Dexterju.

Serija je izhajala med letoma 2013 in 2015, vsaka sezona ima 13 epizod. Tako ni ne predolga ne prekratka, med gledanjem ti nikoli ni dolgčas, Hannibalova inteligenca in pretkanost pa nikoli ne razočarata.

Hannibal - Netflix Trailer

2. The Fall

Fifty Shades of Grey igralec Jamie Dornan je karizmatičen, družinski človek z ženo in dvema otrokoma. Nihče ne sumi, da je serijski morilec. Zgodba se odvija v Belfastu, kjer nekdo začne ubijati uspešne, privlačne mlade ženske. Zasedbi se pridruži Gillian Anderson kot uspešna policistka, ki razume delovanje oziroma razmišljanje serijskih morilcev.

Serija je izhajala med letoma 2013 in 2016, prva sezona ima 5 epizod, druga in tretja pa vsaka po 6. Serija je z vsako epizodo bolj napeta, poudarek je na psihologiji serijskih morilcev, pri tem se za razliko od Hannibala osredotoča na enega – the Belfast strangler.

The Fall | Trailer [HD] | | Netflix

3. You

Še ena serija s karizmatičnim morilcem, ki ga uprizarja skrivnostni Penn Badgley. V You spremljamo Joa Goldberga – očarljivega, nevarno obsesivnega posameznika, ki bo storil vse, da se približa dekletu, ki mu je všeč.

Tako kot Dexter te You začara z glasom pripovedovalca – tako Dexter kot Joe te spustita v svoj morilski um in ti tako nudita vpogled v njun način razmišljanja in dojemanja sveta. S tem, da se Dexter do neke mere zaveda, »kaj« je, medtem ko se Joe ne.

Prva sezona You je izšla leta 2018, serija pa se še vedno ni končala. Ima 3 sezone, vsaka ima 10 epizod, tako da lahko predvidevamo, da bo četrta sezona enako dolga. You je tisti tip serije, za katero misliš, da naslednja sezona ne more biti boljša, ampak ti vedno znova dokaže nasprotno.

YOU | official trailer #1 (2018)

Prva serija je Dexterju najbolj podobna v tem, da je protagonist »nadnaravno« inteligenten posameznik, vključen v preiskavo policije. Druga je med vsemi še najbolj »prizemljena,« vendar dobiš odličen vpogled v psiho serijskega morilca. Pri tretji pa je najbolj podoben značilen »voice-over,« ki te spusti v misli serijskega morilca.

Vse tri serije so vrhunske in te silijo v »binganje,« saj je težko odmakniti oči od ekrana. Priporočamo jih vsem, ki jih tovrstna tematika zanima, vendar pazi, da imaš dovolj časa za ogled, saj jih je težko pogledati postopoma.

Prejšnji članekHidracija med športom: miti in resnice
Naslednji članekKako TikTok vpliva na zdravje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.