Koronavirus lahko v določenih pogojih preživi do 28 dni

Raziskovalci z Avstralske nacionalne znanstvene agencije so ugotovili, da lahko novi koronavirus na površinah kot so bankovci, telefonski zasloni in nerjaveče jeklo preživi 28 dni, kar je veliko dlje, kot so doslej domnevali. Poskus je bil izveden v temi, saj naj bi ultravijolična svetloba pripomogla k uničenju virusa.

Nove ugotovitve

Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko SARS-Cov-2 na bankovcih in steklu preživi dva do tri dni, na plastiki in nerjavečem steklu pa šest dni. Študija, ki so jo izvedli na Avstralski agenciji CSIRO, je dokazala, da lahko virus v temi pri sobni temperaturi (20 stopinj Celzija) preživi do 28 dni. Virus gripe lahko pod enakimi pogoji preživi le 17 dni.

Dvomi strokovnjakov

simbona slika osebe, ki kašlja

Ker znanstveniki v študiji niso uporabili sveže človeške sluzi, ki je za virus neugodna, se mnogim zdi, da bo raziskava v javnosti povzročila le nepotreben strah. Pojavljajo se dvomi o nevarnosti takšnega prenosa virusa, saj se covid-19 prenaša predvsem s kašljanjem, kihanjem in govorjenjem. Verjetnost, da se nekdo okuži samo z dotikom okuženih površin, je zelo majhna.

Temperature vplivajo na kužnost virusa

V študiji so dokazali, da naj bi novi koronavirus dlje preživel pri hladnejših temperaturah. Pri temperaturi 40 stopinj Celzija je virus na nekaterih površinah prenehal biti kužen v roku 24 ur. SARS-Cov-2 dlje časa ostane na gladkih, neprepustnih površinah. Na blagu naj bi preživel do 14 dni.

Posledice

Rezultati raziskave pripomorejo k ustvarjanju natančnejše predstave o obnašanju virusa in posledično k boljši zaščiti ljudi. Poudarjajo predvsem to, kako pomembno je, da si še naprej umivamo roke in se izogibamo dotikanju svojih obrazov.

Junior novinar

VIRBBC
Prejšnji članekOcena igre: PES 21 – Season Update
Naslednji članekPriložnost za boljši lajf prihaja 22. oktobra

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.