Kdo je fant, ki poleti 618 centimetrov visoko?

Slika Armanda Duplantis
Švedski atlet Armand Duplantis je lastnik novega svetovnega rekorde v skoku ob palici. Vir slike: FB profil Mondo Duplantis

To je neverjetni 20-letni švedski atlet Armand Duplantis. V enem tednu je kar dvakrat izboljšal svetovni rekord v eni najzahtevnejših atletskih disciplin: v skoku ob palici.

Prvič se je kot absolutni svetovni rekorder v tej disciplini zapisal na mitingu 8. februarja letos v Torunu na Poljskem, kjer je v drugem poskusu poletel preko 617 centimetrov. S tem je prevzel naziv svetovnega rekorderja Francozu Renaudu Lavilleniju, ki je pred šestimi leti v Donecku v Ukrajini uspel preskočiti centimeter manj.

Na videu mladi Šved preskoči 617 centometrov:

Pole Vault New World Record 6.17m | Armand Duplantis | Toruń 08.02.2020

S tem dosežkom pa Duplanits še ni pokazal vsega. Ponovno je izboljšal (tokrat svoj) svetovni rekord teden kasneje z uspešno preskočenimi 618 centimetri – na tej višini je bil uspešen že v prvem poskusu.

Nov rekord je bil zabeležen na mitingu svetovne dvoranske serije v Glasgowu na Škotskem.

Video novega svetovnega rekorda:

Armand Duplantis breaks World Record Again !! | 6.18m | Pole Vault | Glasgow 15.02.2020

Armand Duplantis …

…  je prvič pomembno opozoril nase dve leti nazaj z zmago na Evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu, kjer je preskočil kar 605 centimetrov ter tako postavil svetovni rekord za atlete v starosti do 20. leta. Na svetovnem prvenstvu lansko leto v Dohi je moral zmago priznati Američanu Samu Kandricku in osvojil srebro.

Armand Duplantis
Armand Mondo Duplantis je sin profesionalnega atleta Grega Duplantisa. Vir slike: Facebook Mondo Duplantis

S skokom ob palici je Armand Duplantis tako rekoč odrasel: prvič naj bi se sin profesionalnega skakalca ob palici Grega Duplanitisa v svoji disciplini preizkusil že pri treh letih in to kar na domačem vrtu, pri desetih letih pa je že postavil pomemben svetovni rekord v svoji starosti: uspešen je bil na višini kar 386 centimetrov!

Napredovali smo za več kot 2 metra

Prvi uveljavljeni rekord v skoku ob palici sicer šteje 412 centimetrov, z njim pa se je lahko leta 1912 pohvalil ameriški atlet Marc Wright. Do danes so rekorderji tako letvico premaknili kar 206 centimetrov višje.

Ponesrečen skok ob palici
Skok ob palici se lahko tudi ponesreči!

Največkrat je svetovni rekord popravil ukrajinski atlet Sergej Bubka – to mu je uspelo kar 35-krat: 17-krat zunaj in 18-krat v dvorani.

Junior novinar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.