Odprtje razstave Odprtje razstave Morjá široka cesta – ilustracije izbranih Prešernovih pesmi Kaje Urh, Maruše Štibelj in Veronike Vesel Potočnik

  Odprtje razstave Odprtje razstave Morjá široka cesta – ilustracije izbranih Prešernovih pesmi Kaje Urh, Maruše Štibelj in Veronike Vesel Potočnik

  Kdaj

  7. februarja, 2019    
  18.00-19.30

  Kje

  Prešernov spominski muzej
  Prešernova ulica 7, Kranj, Slovenija, 4000, Gorenjska, Osrednjeslovenska

  Vrsta dogodka

  Gorenjski muzej vas vljudno vabi na odprtje razstave Morjá široka cesta – ilustracije izbranih Prešernovih pesmi Kaje Urh, Maruše Štibelj in Veronike Vesel Potočnik v četrtek, 7. februarja 2019, na predvečer Slovenskega kulturnega praznika, ob 18. uri v Prešernovo hišo v Kranju, Prešernova 7.

  V kulturnem programu bo z lastnimi uglasbitvami Prešernovih pesmi nastopil kantavtor Aleksander Mežek.

  Razstavo bo odprl župan MO Kranj, gospod Matjaž Rakovec.

  Povzetek uvodnega teksta kustosa razstave Gašperja Peternela:

  Prešernove pesmi so v toku času nagovorile mnoge likovne ustvarjalce, da so ustvarili njihove vizualne spremljave. Ker je liriko težko neposredno ponazarjati, je toliko bolj dobrodošlo, ko likovna podoba z njo zazveni v svobodnem, a uglašenem ritmu. Ilustracija je interpretacija. Tokrat so se ilustracij oz. interpretacij lotile tri uveljavljene kranjske umetnice mlajše generacije. Veronika Vesel Potočnik, Kaja Urh in Maruša Štibelj se v pesmi poglabljajo z osebno izčiščenim likovnim jezikom, ki med risbo in kolažem vedno ostaja v okvirih realizma. S tem nagovarjajo najširši krog gledalcev in dokazujejo aktualnost občutij ljubezni ter življenjskih spoznanj Prešernove poezije, ki se lahko z domiselnim interpretativnim pristopom prilagodi sodobnemu človeku.

  Ilustracije, ki so nastale za razstavo ob 170. obletnici Prešernove smrti, nadaljujejo bogato tradicijo umetniškega raziskovanja vsebin, povezanih s Prešernom. Ob okrogli obletnici pesnikove smrti smo se v Gorenjskem muzeju odločili, da razstavljeni izbor pesmi in ilustracij ponudimo našim obiskovalcem v obliki samostojne knjige.

  VLJUDNO VABLJENI

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.