Prva psihološka preventivna akcija študentov Psihologije Filozofske fakultete v Ljubljani

  dekle si prekriva obraz pod oddejo
  Prva psihološka preventivna akcija študentov Psihologije Filozofske fakultete v Ljubljani

  Kdaj

  13. aprila, 2021-22. aprila, 2021    
  0.00

  Kje

  Vrsta dogodka

  Vsak izmed nas se v življenju včasih sooča z duševnimi stiskami in živobarvnimi težavami, vendar ne ve, kje poiskati pomoč oziroma kaj narediti za izboljšanje počutja. Z vizijo širjenja glasu o pomembnosti duševnega zdravja ter skrbi zanj so se študentje psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom asist. Marka Floyda Bračiča združili pri organizaciji prve psihološke preventivne akcije pri predmetu Psihološka preventiva. V okviru projekta »Sam? Ni panike!« med 5. in 26. aprilom letos izvajajo preventivno akcijo, katere namen je ozaveščanje ciljnih populacij o osamljenosti, paničnih napadih ter tesnobi, ki so v času trenutne pandemije še toliko bolj aktualen in pogost vzrok za stiske in duševne težave. Svojo hipotezo so preverili v raziskavi, v kateri je sodelovalo 766 udeležencev med 15. in 30. letom starosti. Rezultati ankete so pokazali, da so med mladimi občutja osamljenosti in tesnobe zelo pogosta ter da je kar 26% udeležencev že doživelo panični napad, vendar jih več kot polovica sploh ne ve, kako ta izgleda, kar je precej zaskrbljujoče. Prav tako so ugotovili, da se ženske pogosteje srečujejo s simptomi paničnega napada, kot moški, hkrati pa pojav tudi bolje poznajo. Udeleženci so v anketi izrazili zanimanje za problematike, ki jih naslavlja naša akcija, zato študentje verjamejo, da bo le-ta uspešna in bo dosegla zadane cilje.

  Zdaj je čas, da stopimo skupaj ter obvarujemo duševno zdravje mladih in jim omogočimo lepšo in brezskrbno prihodnost. Vabimo vas, da si ogledate omenjene vsebine na družbenih omrežjih (Instagram: sam_nipanike; Facebook: Sam? Ni panike) ter spremljate redne in zanimive vsakodnevne objave.

  Predvsem pa ste vljudno vabljeni k sodelovanju na dogodkih in aktivnostih v času akcije med letošnjim 5. in 26. aprilom:

  • 13. 4. 2021 (Zoom) – tema delavnice bosta tesnoba in panični napadi,
  • 20. 4. 2021 (Zoom) – tema delavnice bo osamljenost,
  • Videi, ki bodo objavljeni na IGTV Live, katerih vsebina bo zajemala poglobljene analize izbranih duševnih problematik ter praktične nasvete za (samo)pomoč:
  • (7. april – osamljenost, vsebinska razlaga),
  • 10. april – tesnoba, vsebinska razlaga,
  • 13. april – panični napadi, vsebinska razlaga,
  • 16. april – osamljenost, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav,
  • 19. april – tesnoba, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav, in
  • 22. april – panični napadi, nasveti za (samo)pomoč in reševanje težav.

  Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.