10 najlepše božično okrašenih mest na svetu

V božičnem času ima prav vsako mesto na svetu svoj način praznovanja tega prelepega obdobja, skoraj vsem pa so skupne božične lučke. Čeprav gre za svetlobno osneževanje okolja in bi morda denar za razsvetljavo lahko porabili tudi drugače, te pričarajo prav posebno čarobno vzdušje. Tudi slovenska mesta so vsako leto lepo okrašena, med najbolj okrašena spada Ljubljana, spodaj pa si oglej 10 mest na svetu, ki spadajo med najbolje in najlepše okrašena.

New York (ZDA)

New York City Christmas Walk ✨ 6th Avenue Christmas Lights in Midtown Manhattan (December 20, 2020)

New York je kar precej božično razpoložen. Številne smrečice, polne izložbe in pisane lučke kažejo na to, da Newjorčani božični čas radi praznujejo, njihovo mesto pa pri tem na varčuje z denarjem.

Praznovanje se je uradno začelo s prižigom lučk na božičnem drevescu v centru Rockfeller (na tem je več kot 30.000 raznobarvnih led lučk), lučke so prižgane od dneva zahvalnosti (26. november) in bodo vse do tedna po novem letu.

Pariz (Francija)

🇫🇷🎄Paris Christmas Walk 4K 60fps - Champs Elysees in Christmas Season -

Pariz že tako velja za mesto luči, prav zares pa to postane med prazniki. S prazničnimi lučkami so osvetljene največje znamenitosti mesta, tam pa je znana tudi posebna božična tržnica, Marche de Noel, s prodajalci vsega možnega na božične teme.

Lučke so prižgane od konca novembra do začetka januarja, božična tržnica pa poteka še prve tedne v januarju.

Medellin (Kolumbija)

Alumbrados Medellin 2020 Del Rio EPM 4k Drone Navideños Christmas Lights Tour Colombia

Obilno je okrašeno tudi to južnoameriško mesto (drugo največje mesto v Kolumbiji). Najbrž  gre za eno največjih svetovnih prikazov animiranih luči in barv. Mesto je znano tudi po festivalu, letnem praznovanju, ko nebo osvetlijo s številnimi 3D prizori. Gre za letni prikaz božičnih luči v mestu, te pa so prižgane od začetka decembra do sredine januarja.

Singapur (Singapur)

Walk of Lights at Gardens by the Bay | Christmas Wonderland 2020 | Singapore

Singapur svoj tropski božič z letnim prižigom lučk v svojem glavnem nakupovalnem okrožju praznuje od leta 1984. Srce praznovanja je ulica Orchard Road, kjer nizi prazničnih lučk visijo nad prometom, številna so okrašena božična drevesca, tudi podjetja krasijo zunanjost svojih stavb in se borijo za naziv najlepše okrašenih. Božične lučke so prižgane od sredine novembra do začetka januarja.

Ontario (Kanada): Niagarski slapovi

Vdolž niagarskega parka v kanadski prestolnici Ontario božično vzdušje pričarajo več kot 3 milijoni barvnih lučk in kar 125 animiranih barvnih zaslonov, številni so tudi večerni ognjemeti. Mesto je bilo prvič razsvetljeno leta 1860 s približno 200 lučmi, ki so jih sicer uporabljali za signalizacijo ladij. Lučke so letos prižgane že od začetka novembra in bodo vse do konca januarja.

Newport Beach (Kalifornija)

Naples Island Christmas Lights 2020, Long Beach - California

Gre za najdaljšo in tudi najboljšo božično počitniško parado v ZDA. Vsak večer po pristanišču Newport Harbor več kot tri ure pluje več kot 100 plovil z barvnimi lučmi, animiranimi figurami, božičnimi drevesi in drugimi okraski. Najlepši pogled na parado je s pristanišč ali z otoka Balboa, lastniki domov na tem otoku pa tekmujejo za naziv najlepše okrašenih hiš.

Dunaj (Avstrija)

Christmas in Vienna: Christmas lights tour 2020 | Weihnachtsbeleuchtung Wien

Čarobno je tudi pri naših severnih sosedih. Ker ima mesto prav posebno, starodavno podobo, dunajske božične lučke običajno ne vsebujejo kičastih božičkov in in barvnih jelenov, ampak predvsem številne kristalne verige luči bolj hladnih barv. Očarljivo.

Madrid (Španija)

Iluminación navideña de Madrid 2020 - Madrid Christmas lighting '20

Madridske božične luči so prav tako spektakularne, zlasti ob glavnih mestnih avenijah, najti pa jih je tudi na skoraj vsaki ulici in trgu. Številne so tudi prav posebne božične jelke (med njih lahko Madridčani tudi stopijo), ne manjkajo niti številne jaslice. Madrid se pozimi tako spremeni v pravo zimsko pravljico. Luči so nežnih barv in lepe na pogled.

Gramado (Brazilija)

Christmas lights drive-thru brightens up Brazil during coronavirus

Vsako praznično obdobje od leta 1986 se majhno gorsko mesto Gramado v Braziliji s svojim dvomesečnim praznovanjem, gre za t. i. »božič svetlobe«, spremeni v pravo božično deželo. Običajno potekajo tudi številni dogodki. Lučke so prižgane od začetka novembra pa vse do sredine januarja.

Melbourne (Avstralija)

Christmas lights at Federation Square 2020 | Christmas in #MELBOURNECITY

Čeprav je v Avstraliji za božič kar precej vroče, v mestih ne manjka pravega božičnega vzdušja. Božične lučke v Melbournu se vsako leto izboljšujejo in nadgrajujejo, po mestu je veliko lokacij, kjer se da občudovati prelepe luči in okrašena božična drevesa.

VIRFrommer's
Prejšnji članekIgra vrne del plačil, če jo prenesete s trgovine AppGallery
Naslednji članekMojzesova šifra, kdo bi jo razumel

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.