10 nasvetov za aktivno poslušanje

Večina nas meni, da je poslušanje lahka naloga. Konec koncev se vsak dan pogovarjamo in posledično sogovornike tudi poslušamo. V resnici pa večina našega poslušanja ni kvalitetnega. Poslušanje na tak način, da dejansko razumeš, kaj sogovornik pove, in da se ta pri tem počuti lagodno in cenjeno, je težko in zato potrebno vadbe. Spodaj lahko prebereš, kako z vajo izboljšaš aktivno poslušanje in tako od pogovorov odneseš veliko več kot doslej.

1. Znebi se distrakcij

Če želiš imeti z nekom kvaliteten pogovor, je najboljše, da se izogneš distrakcijam. Utišaj telefon, izklopi televizijo in se popolnoma posveti drugi osebi. Poskusi se izogniti tudi mentalnim distrakcijam, kot na primer sanjarjenju ali osredotočanju na manirizem druge osebe.

2. Vzdržuj pogled iz oči v oči

Na tak način bo sogovornik videl, da se osredotočaš na pogovor in se počutil slišanega. Če si sramežljiva oseba in ti gledanje v oči predstavlja veliko težavo, se poskusi osredotočiti na prostor med posameznikovimi obrvmi in usti.

Modro oko

3. Nagibaj se proti osebi

Če želiš izraziti interes za to, kar sogovornik pove, je dobra ideja, da se nagneš malo naprej. Sključenost daje vtis, kot da ti je vseeno. Dobro je tudi, če imaš odprte roke – s prekrižanimi lahko spet izgledaš, da ti je vseeno ali ti je nelagodno. Poskusi popraviti svojo držo kadarkoli opaziš, da »ne štima«.

4. Kimaj

Drug način, s katerim lahko vzpodbudiš sogovorca je, da prikimavaš na to, kar ti pove. To ne pomeni, da se moraš strinjati s povedanim, boš pa pokazal, da razumeš. Prav tako lahko pomaga tebi, saj se tako tudi ti lažje osredotočiš na pogovor.

5. Uporabljaj verbalne potrditve

Poleg kimanja seveda lahko tudi govoriš – na primer uporabljaš besede, kot so »razumem« in tako vzpodbujaš sogovornika ter sam sodeluješ v pogovoru. Če pride do pavze v pogovoru, naj te ne bo strah tega ponovno načeti z majhno, pozitivno frazo. Vendar pazi, da ne govoriš čez drugo osebo in jo prekinjaš.

Dekle in dant se pogovarjata v kavarni.

6. Ne obsojaj

Čeprav je lahko mikavno, je zelo pomembno, da sogovornika ne obsojaš. Poskusi se znebiti predsodkov in se vključi v pogovor odprte glave. Če ti tema deluje naporna ali ti je preveč čustvena, si poskusi zadeve predstavljati s sogovornikovega zornega kota. Samo, ko se enkrat znebiš predsodkov, lahko tudi resno poslušaš.

7. Ne načrtuj

Ko poskušaš imeti resen pogovor, se lahko ujameš v past načrtovanja – torej, kako boš odgovoril in kaj točno boš rekel. Namesto tega poskusi te misli zatreti in se osredoči na to, kaj ti oseba dejansko govori, dokler ne konča.

Načrtovanje

8. Ne skači v besedo

Deluje očitno, vendar veliko ljudi počne ravno to. Mogoče je kakšen komentar mikaven, vendar lahko izpade zelo nesramno. Če se sogovornik ustavi zato, da zbere misli, mu pusti, da to tudi stori. Ne pritiskaj nanj in mu pusti, da se posveti podrobnostim, če želi.

9. Ne svetuj

Velikokrat, ko oseba govori o težki situaciji, ne išče nasveta. Že samo to, da nudiš razumevanje in sočutje, je dovolj. Če pa meniš, da išče nasvet, se prepričaj, da popolnoma razumeš njegovo perspektivo in nato vprašaj, če potrebuje pomoč.

10. Vaja dela mojstra

Kot pri vsem v življenju tudi tu vaja dela mojstra. Veliko nas ni tako dobrih v poslušanju, kot mislimo, da smo ali bi si želeli biti, vendar se lahko izboljšamo. Ko se naslednjiš znajdeš v pogovoru, poskusi uporabiti te nasvete in boš presenečen nad tem, kako dobro bo stekel pogovor.

Prometni znak

Prejšnji članekKaj je regres in vse informacije o njem
Naslednji članekAstronomi proti internetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.