Kaj je regres in vse informacije o njem

Kaj je regres? To je vprašanje, ki si ga zastavijo mnogi, ki so besedo regres slišali že mnogokrat. K sreči smo pobrskali po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki ga določa in nam je pomagal razložiti pomen besede. Kaj točno torej je regres, komu pripada, kdo ga izplačuje in vse druge informacije.

Kaj je regres?

Regres je vsota, ki jo je delodajalec dolžan plačati delojemalcu po zakonu o delovnih razmerjih. Izplačan mora biti v denarju (najpogosteje nakazilo), če to ni drugače določeno s kolektivno pogodbo dejavnosti.

Kdo dobi regres?

Delavec si pravico do regresa pridobi s pridobitvijo letnega dopusta oziroma pravico do tega. Prav pravica do dopusta se pogosto enači s pravico do regresa. Delavec v koledarskem letu opravi določeno količino dela in delodajalec mu je dolžan zagotoviti sorazmeren del letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve. Tu je pomembno spomniti, da se lahko to razlikuje glede na kolektivno pogodbo.

Pravico do regresa ima tako delavec za polni kot delavec za polovični delovni čas. Dolžina delovnega časa tako ne vpliva na pravico do letnega dopusta, lahko pa nekoliko vpliva na višino zneska regresa. Pri delavcu za delni delovni čas so določene nekatere izjeme:

  • krajši delovni čas zaradi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
  • krajši delovni čas zaradi predpisov o zdravstvenem zavarovanju
  • krajši delovni čas zaradi predpisov o starševskem dopustu in socialnem zavarovanju

Kdaj se izplača regres?

Tudi pri izplačilu regresa je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust. Izplačati se mora najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Izjema sta lahko določena kolektivna pogodba in likvidnostne težave delodajalca. V tem primeru je izplačan najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

Do 31. marca tekočega leta mora delodajalec posredovati pisno obvestilo o višini dopusta za tekoče leto.

Regres v letu 2022 znaša nekoliko več kot 1074 evrov
Regres v letu 2022 znaša nekoliko več kot 1074 evrov

Kakšna je višina regresa?

Minimalna višina regresa je določena z minimalno plačo, ki velja na državni ravni. To pomeni, da je v skladu z zakonom o določitvi minimalne plače.

  • Leto 2020 – 940,58 evrov minimalnega zneska regresa
  • Leto 2022 – 1074,43 evrov minimalnega zneska regresa

Regres sodi med dohodke iz delovnega razmerja, kar pomeni da se ob izplačilu regresa v določenih zneskih izračunata tudi akontacija dohodnine in prispevki. Dohodnina in prispevki se bodo obračunali, ko znesek izplačanega regresa presega 100 odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenega. Da za regres v višini do 100 odstotkov povprečne plače ne bo treba obračunati prispevkov za soc. varstvo, določa Novela zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. V skladu z Novelo zakona o dohodnini pa se regres do te višine ne bo všteval v davčno osnovo delavca.

Kazni za neizplačilo regresa

Delojemalec lahko zoper svojega delodajalca sproži tožbo zaradi neizplačanega regresa. Zakon o delovnih razmerjih določa dve kazni:

  • od 1.500 do 4.000 evrov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost – če delavcu ne zagotovi pravice do letnega dopusta in
  • od 750 do 2.000 evrov se kaznuje delodajalec – pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost – če delavca ne obvesti o odmeri letnega dopusta v skladu z določbami ZDR in če delavcu ne izplača regresa v skladu s 131. členom ZDR.

Urednik portala Student.si

VIRZakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)
Prejšnji članekOnesnaženost zraka lahko vpliva na kakovost sperme
Naslednji članek10 nasvetov za aktivno poslušanje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.