Onesnaženost zraka lahko vpliva na kakovost sperme

Nedavna raziskava, objavljena v znanstveni reviji JAMA Networks, ugotavlja, da bi onesnaženost zraka lahko vplivala na kakovost sperme. V raziskavi so analizirali spermo več kot 30.000 moških na Kitajskem.

Raziskovalci so se že dlje časa trudili poiskati morebitno povezavo med onesnaženostjo zraka in kakovostjo sperme, vendar do nedavnega precej neuspešno. Ni bilo namreč jasno, če onesnaženost zraka dejansko vpliva na moško plodnost, saj je bilo rezultate študij težko postaviti v pravo perspektivo. Pogosto so si rezultati različnih študij celo nasprotovali.Pokrajina z veliko daljnovodi in dimniki, iz katerih se močno kadi

V omenjeni raziskavi so primerjali kakovost sperme glede na izpostavljenost posameznikov delcem v zraku različnih velikosti. Kakovost so ocenili na podlagi števila spermijev, koncentracije in okretnosti spermijev. Čeprav niso našli pomembne povezave med onesnaženostjo zraka in koncentracijo ali številom spermijev, so ugotovili, da je večja izpostavljenost manjšim delcem (do 2,5 mikrometrov) v zraku zmanjšala mobilnost spermijev.

Podatki tudi kažejo, da so posledice onesnaženosti zraka največje, če jim je posameznik izpostavljen v začetni fazi 90-dnevnega procesa nastajanja spermijev (spermatogeneze). To bi lahko celo pomenilo, da delci vplivajo na spermo že na genetskem nivoju, vendar gre zaenkrat zgolj za ugibanja.

Kljub ugotovitvam raziskave še ni jasno, v kakšni meri onesnaženost lahko vpliva na moško plodnost. Zmanjšanje mobilnosti spermijev je bilo namreč precej majhno, zato je vprašanje, v kolikšni meri bi to lahko zmanjšalo sposobnost moškega, da postane oče. Nadaljnje raziskave, ki bi podale tudi informacije o velikosti, obliki in zgradbi prizadetih spermijev, bodo morda odgovorile na to vprašanje.Moški v rokah drži dojenčka ob sončnem zahodu

Prejšnji članekZakaj je natančen izris tlorisa prostora odločilen pri oceni učinkovitosti sesanja robotskega sesalnika?
Naslednji članekKaj je regres in vse informacije o njem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.