10 otroških genijev, za katere še nisi slišal

Verjetno si že slišal za slavne čudežne dečke in deklice, kot sta Simone Biles in Billie Eilish, nekoč je bil to Magnus Carlsen pa tudi Luka Dončić in še mnogo drugih. Ti so znani po tem, da so naravno talentirani za stvari, ki jih počnejo. Bodisi v športu, umetnosti ali glasbi – nekje pač so najboljši oziroma bodo le to postali.

Mnogi generacijo Z označujejo za občutljivo generacijo. Preveč naj bi bili obsedeni z všečki in sledilci. Temu naj bi dajali preveč pomena, saj ne poznamo življenja brez družbenih omrežij. Ta obstajajo odkar se zavedamo sveta okoli sebe.

Znana vedenjska znanstvenica Roberta Katz pa »tipično« generacijo Z opisuje takole:

»Samostojni voznik, ki mu je zelo mar za druge, si prizadeva za raznoliko skupnost, je zelo sodelovalen in družaben, ceni prilagodljivost, ustreznost, pristnost in nehierarhično vodenje.«

Ogromno »otrok« te generacije že spreminja svet na bolje. Ultra kapitalizem spodbuja že otroke, da presežejo sami sebe. Navadno to povzroča hude psihične travme in nič kaj lepo življenje. Izjema je, če si naravno talentiran. In naslednji otroci definitivno so.

DJ Switch

Ghana’s DJ Switch Sends a Message to the World’s Leaders

Erica Armah Bra-Bulu Tandoh, rojena 12. decembra 2007, je vsestranska performativna umetnica in čudežni otrok iz Dadiesa v Gani. Čeprav ima izkušnje na več področjih nastopanja, je Erica prepoznavna predvsem kot »DJ Switch«, najmlajša zmagovalka na podelitvi nagrad Ghana DJ Awards 2018. Naslednje leto je pri komaj 11 letih domov odnesla celo nagrado za najboljšo didžejko. Leta 2020 DJ Switch ni bila le predstavljena na družabnih medijih družbe Roc Nation ob mesecu črne zgodovine, kar ji je prineslo mednarodno priznanje za njene talente, temveč je prejela tudi nagrado Global Child Prodigy Award.

DJ Switch strastno podpira svojo skupnost in leta 2019 je podarila mize in stole gimnaziji v Brafoyawu v Cape Coastu v Gani.

V prihodnosti bo DJ Switch nadaljevala z didžejanjem, hkrati pa si bo prizadevala za kariero ginekologinje.

Anisiia Volodymyrivna Gonymovych

Anisiia Gonymovych Shares Her Experience With The Global Child Prodigy Awards 2020

Anisiia Volodymyrivna Gonymovych, rojena 24. decembra 2007, je leta 2017 postala prva Ukrajinka, ki je osvojila naziv »Mini-Miss Universe«. Anisiia, rojena v Odesi v Ukrajini, je tekmovalna plesalka, model, pevka, zmagovalka tekmovanj, televizijska dopisnica in novinarka. Opazili so jo na tednu mode v Odesi in na mednarodnem tednu mode za otroke leta 2017. Anisija je tudi članica Mednarodne akademije za novinarstvo Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO). Leta 2020 je bila uvrščena na seznam 100 največjih otroških prodigijev na svetu, ki ga podeljuje organizacija Global Child Prodigy Award.

Stacey Fru

Living Your Dream | Stacey Fru | TEDxLytteltonWomen

Stacey Fru, rojena 16. februarja 2007, je večkrat nagrajena južnoafriška avtorica, aktivistka in javna govornica. Njen knjižni prvenec Smelly Cats je izšel leta 2015, ko je bila Stacey stara komaj sedem let. Od takrat je Stacey napisala še pet knjig, vse so izšle pri založbi Profounder Publishing v Johannesburgu.

Leta 2019 je Stacey prejela vseafriško nagrado za literarno delo, leta 2020 nagrado za izjemnega mladega afriškega podjetnika, istega leta pa je bila tudi uvrščena v ožji izbor za mednarodno otroško nagrado za mir. Leta 2022 je bila Stacey imenovana za direktorico in predsednico organizacije AfroStory.

Jhulia Rayssa Mendes Leal

🛹 The BEST of Rayssa Leal 🇧🇷 at the Olympics

Jhulia Rayssa Mendes Leal, bolj znana kot Rayssa Leal, rojena 4. januarja 2008, je olimpijska podprvakinja. Rayssa je na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 tekmovala v ženskem tekmovanju v skateboardingu na ulici. Je najmlajša športnica, ki je kdajkoli zastopala Brazilijo na olimpijskih igrah, in najmlajša dobitnica olimpijske medalje po 85 letih.

Rayssa je na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020 prejela nagrado The Visa Award za izjemno športno vedenje med tekmovanjem. Rayssa se je rodila v mestu Imperatriz, Maranhão v Braziliji. Leta 2019 je tekmovala s trikratno dobitnico zlate medalje na »X-Games« Alexisijo Sablon in šestkratno dobitnico medalje na »X-Games« Letício Bufoni ter ju prehitela in tako svetu dokazala, kako velika čudežna deklica je.

Tanaka Koki

LOUD Compilation Video : TANAKA KOKI (타나카 고키)

Tanaka Koki, znan po svojem umetniškem imenu »Koki«, je japonski K-Pop idol, rojen 29. januarja 2009. Na sceno K-Popa je prvič prišel med tekmovalnim televizijskim šovom za preživetje, znanim pod imenom LOUD leta 2021, in se septembra 2021 uvrstil v končno zasedbo šova. Koki je bil drugi najmlajši udeleženec in tekmoval z idoli pripravniki, starimi kar 21 let. Čeprav Koki ne bo več nastopal s skupino iz LOUD, bo še naprej ostal pripravnik pod okriljem založbe PYS P NATION.

Zuriel Oduwole

How Kids Can Make a Global Impact | Zuriel Oduwole | TEDxKids@Gbagada

Zuriel Oduwole, rojena julija 2002, je ameriška filmska ustvarjalka, zagovornica izobraževanja in javna govornica, rojena v Los Angelesu. Svoj prvi dokumentarni film The Ghana Revolution (2012) je posnela pri desetih letih. Z drugim dokumentarcem, The 1963 OAU (2013), si je prislužila priznanje revije Forbes.

Ko je bila stara 12 let, je Zurielin četrti film, Obetavna Afrika (2014), dobil mednarodno priznanje. Business Insider pa je Zuriel uvrstil med »Najmočnejše osebe na svetu v vsaki starosti«. Leta 2015 je revija Elle Zuriel uvrstila na seznam »33 žensk, ki so spremenile svet«.

Zuriel ima za seboj sedem filmov. Za najnovejši dokumentarec Nelson Mandela – stoletno življenje v darovanju, je leta 2019 prejela priznanje Fundacije Nelsona Mandele.

Juju Noda

14-year-old Juju Noda aims to become the first woman to win an F1 race

Juju Noda, rojena 2. februarja 2006, je profesionalna dirkačica, ki bo pri 16. letih trenutno tekmovala v seriji W Series 2022, ženskem prvenstvu formule 1. Juju je hči nekdanjega dirkača formule 1 Hidekija Node. S kartingom se ukvarja že od četrtega leta, »enosedežne« dirkalnike pa preizkuša že od svojega devetega leta. 2019 je Juju prvič profesionalno dirkala na dirki Lucas Oil Winter Race Series, kjer je skupno končala na 14. mestu. Leta 2020 se je Juju preselila na Dansko, kjer je začela tekmovati v danskem prvenstvu F4 z ekipo, ki jo je vodil njen oče. Na svoji prvi dirki je zmagala in sezono 2020 končala na 6. mestu v skupnem seštevku. Naslednje leto je Juju prvenstvo končala na 7. mestu.

14-letnica si želi postati prva ženska, ki bo zmagala na dirki Formule 1.

Alma Deutscher

Waltz of the Sirens, by Alma Deutscher

Alma Deutscher, rojena 19. februarja 2005, je cenjena skladateljica, violinistka in pianistka, ki je svojo prvo sonato napisala pri petih letih. Alma prihaja iz Basingstoka v Angliji, kjer je pri treh letih že igrala violino in klavir.

Svojo prvo opero, The Sweeper of Dreams, je dokončala leta 2012, ko je bila stara komaj sedem let, nato pa je napisala še dve, Cinderella in The Emperor’s New Waltz. Alma je napisala tudi pet orkestralnih skladb, šest klavirskih skladb, sedem komornih skladb in štiri pesmi.

Leta 2019 je prejela priznanje pekinškega glasbenega festivala in prejela nagrado za mlado umetnico. Istega leta je prejela tudi evropsko kulturno nagrado. Leta 2021 je postala najmlajša prejemnica mednarodne nagrade Leonarda da Vincija.

Joey Alexander

Joey Alexander: NPR Music Tiny Desk Concert

Joey Alexander je jazzovski pianist, rojen 25. junija 2003. Rodil se je v Depasarju na Baliju v Indoneziji in je prvi indonezijski umetnik, ki se je uvrstil na lestvico Billboard 200. Ko je bil Joey star šest let, se je sam naučil igrati klavir po posluhu. Leta 2013, ko je bil star devet let, je Joey osvojil veliko nagrado na festivalu Master-Jam. Pri enajstih letih je izdal svoj prvi album My Favourite Things, ki je bil leta 2016 nominiran za nagrado grammy v kategoriji »najboljši jazzovski instrumentalni album«. Joey je bil dvakrat nominiran za nagrado grammy za najboljši improvizirani jazzovski solo, in sicer leta 2016 in 2017 za skladbi Giant Steps in Countdown.

Ko je bil Joey star osem let, je lahko nastopil za enega svojih idolov, Herbieja Hancocka, ko je ta obiskal Džakarto. Po Hancockovi pohvali se je Joey »odločil, da bo svoje otroštvo posvetil jazzu«. Naslednje leto je na festivalu Master-Jam v Odesi v Ukrajini osvojil glavno nagrado za najboljšega izvajalca.

Ewok

How 14-Year-Old Deaf Fortnite Pro FaZe Ewok DOMINATES!

Ewok je profesionalni E-športnik in vplivnež, rojen 18. septembra 2005. Ewok je začel igrati Fortnite leta 2018, le leto pozneje pa je s Twitchem podpisal »avtorsko pogodbo«.

A to ni vse. Njegova posebnost je, da je gluh. Postal je prvi gluhi član e-športne ekipe FaZe. Ewok je bil pionir zastopanosti gluhih v igralni industriji.

Kako lahko gluh igra igro, kjer je sluh tako zelo pomemben, se sprašuješ? S pomočjo »zvočnega vizualizatorja«. Tega je Fortnite vključil v igro, da bi bila njihova igra bolj dostopna gluhim in naglušnim igralcem.

Leta 2020 se je Ewok razkril kot transseksualec in biseksualec ter postal prvi javnosti znan transseksualni igralec v ekipi FaZe. Istega leta je bil uvrščen na Forbesovo lestvico 30 pod 30. Kljub navalu trolov po Ewokovem razkritju, ko so ljudje napadali njegovo spolnost in celo dvomili v resnico o njegovi invalidnosti, je še naprej vodilni na svojem področju. Aprila 2022 ima Ewok 329,9 tisoč sledilcev na Twitterju, 336 tisoč sledilcev na Twitchu in 490 tisoč sledilcev na Instagramu.

Prejšnji članekPreuredi si sobo na funkcionalen način
Naslednji članekPredzgodovinske ženske so bile lovke in umetnice, ne samo matere

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.