5 najboljših načinov, kako se znebiti komarjev

Macro Photo of Yellow Fever, Malaria or Zika Virus Infected Mosquito Insect Bite on Green Background
Foto: nechaev-kon iz iStock
Noči postajajo toplejše in ljudje nismo edini, ki se tega veselimo. Na drugi strani naših osvetljenih oken roji nebodijihtreba komarjev, ki le čakajo da jih spustimo v svoje sobe, kjer bodo imeli bloody mary veselico. Na srečo slovenski komarji ne prenašajo nevarnih bolezni, a to jih ne naredi nič manj nadležne. Če jih tudi ti želiš izgnati iz svojega hrama, nadaljuj z branjem in spoznaj pet najboljših načinov, kako pregnati komarje.

Uporabi komarnik

Najlažji in najučinkovitejši način so komarniki. V trgovini jih lahko kupimo po relativno nizki ceni, nastavimo na okno in komarjem fizično preprečimo vstop.

Pomagaj si z naravnimi vonjavami

Nekateri pa nimajo rok domačega mojstra in bi jim montiranje komarnika lahko predstavljalo težavo. Nič ne de, na zalogi imamo še štiri možnosti, da se znebimo pikajočih nadlog.
Komarji sovražijo nekatere vonjave, ki jih najdemo v naravi. Med drugim so to cimet, sivka, poprova meta, cedra, limonska trava in še kaj. Lahko bi si potresli cimet po okenski polici ali obešali zavojčke sivke po okvirju, a to se zdi umazano ter zamudno. Bolje je kupiti dišeče palčke ali vaporizator ekstraktov omenjenih rastlin. To morda ne bo ustavilo vseh komarjev, a le najbolj pogumni in lačni bodo še pribrenčali mimo naših ušes.
lavender, flower wallpaper, flowers
Poljem sivke se komarji na daleč izognejo. Foto: Hans iz Pixabay

Izogibaj se nekaterim vonjavam

Tako kot nekatere naravne vonjave komarje odganjajo, obstaja kopica drugih, ki jih privlačijo. Parfumi z vonji po rožah in sadju, vonj kolonjske in losijoni so prava vaba za samice komarjev. Zmanjšana uporaba teh, bo prinesla manjše število komarjev.

Ventilator je tvoj prijatelj

Ventilatorji ti bodo pomagali na kar dva načina. Poleg tega, da bo tvoja soba celo noč ostala sveža in zračna, tudi žuželke težko letijo v vetru. Hkrati s tem nekoliko razblinijo vonj človeka, ki ga komarji iščejo.
black, fan, air
Foto: StockSnap iz Pixabay

Odstrani stoječo vodo

Zadnji nasvet je bolj preventivne narave. Samice komarjev odlagajo svoja jajčeca v stoječo vodo. Kopalnice in kuhinje lahko hitro postanejo hišna gojišča komarjev, če ne odstranjujemo lužic in drugih stoječih voda. Redno prebrisavanje površin bo naše stanovanje naredilo čistejše, lepše in brez nadležnega bzzzz okoli naših ušes.
Prejšnji članekUniverza na Primorskem odprla razpis za izbirnost med članicami
Naslednji članek5 prednosti gledanja filmov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.