5 prednosti gledanja filmov

A young joyful couple is with their daughter in the cinema, watching an exciting movie.
Foto: bernardbodo iz iStock

Storitve videa na zahtevo dandanes zagotavljajo zabavo v udobju našega doma, ki si je še pred nekaj leti ni bilo mogoče predstavljati. Ogled filma s prijatelji pa vseeno ostaja pomemben ritual za mnoge od nas. Na splošno v zadnjih letih pogosteje hodimo v kino, prav tako pa se je povečalo zanimanje za filmsko kulturo.

Kaj je v ozadju naše nenehne ljubezni do filmov? Ali gre le za zabavo, ali iz filmov, ki jih gledamo, dobimo nekaj globljega.

Strokovnjaki pravijo, da obisk kina ne služi le sprostitvi in smehu. Gledanje filmov je lahko tudi način, kako ceniti umetnost in se naučiti nekaj novega o sebi in svetu.

Filmi nam pomagajo pri učenju

Z gledanjem filmov se lahko veliko naučimo o določenih trenutkih v času, ali dojemanju le teh. Z drugimi besedami, filmi lahko oblikujejo način, kako osmišljamo svet, v katerem trenutno živimo – ne glede na obdobje, v katerega so postavljeni.

BlacKkKlansman, režiserja Spikea Leeja, je film o temnopoltem policistu, ki se infiltrira v lokalno podružnico Ku Klux Klana. Ob zaključku filma uporabi posnetke shodov iz Trumpove dobe in film postavi kot meditacijo o sodobni politiki. Očitno je, da gre za film, ki je postavljen v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja in lahko nekatere od vprašanj poveže z nečim, kar se dogaja v tem trenutku.

Fikcija raziskuje zgodovinske dogodke in zgodbe iz resničnega življenja pripoveduje na drugačne načine kot dokumentarni film. Z nekaterimi tematikami in problemi se gledalci lažje poistovetimo, če so predstavljeni v obliki fikcijskega filma, kot v obliki dokumentarnega.

content and storytelling concept
Foto: bombermoon iz iStock

Filmi lahko spodbujajo družbene spremembe

Filmi so že od nekdaj navdihovali družbene spremembe. Imajo sposobnost, da gledalce poučijo o izkušnjah izven njihove perspektive, vzbujajo empatijo in odpirajo politično obremenjena vprašanja.

»To je njihova vloga, da so provokativni,« pravi dr. Danks.

Leta 2004 je film Dan po jutrišnjem (The Day After Tomorrow) pomagal povečati ozaveščenost o podnebnih spremembah. Dokumentarec Blackfish iz leta 2013 je sprožil javno negodovanje, kar je pripeljalo do tega, da je SeaWorld napovedal zaprtje svoje kontroverzne predstave o orkah. Film Priscilla: Queen of the Desert iz leta 1994 pa je bil v Avstraliji ključnega pomena pri predstavitvi LGBT tem širšemu občinstvu.

Nedavno so pozivi k ukrepanju proti rasni hegemoniji in spolnemu nadlegovanju v Hollywoodu sprožili nove razprave o rasni enakosti in enakosti spolov. To je privedlo do tega, da je občinstvo postalo »veliko bolj prilagojeno nebinarnemu razumevanju spola, različnih spolnosti in pomena različnih skupnosti«.

Zdaj se zavedamo, da če želimo povedati različne zgodbe, ne gre samo za najemanje različnih igralcev. Imeti moraš raznoliko skupino piscev in drugih ljudi, ki sodelujejo pri produkciji. Ko kupimo vstopnico za film, ki ga je posnela raznolika ekipa in pripoveduje zgodbo o skupini ljudi, ki jih pogosto ne vidimo na platnu, spodbujamo Hollywood, da nadaljuje s snemanjem raznolikih filmov.

Diverse young friends celebrating gay pride festival - LGBTQ community concept
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock

Filmi nam pomagajo predelati težke življenjske lekcije

Lajšanje stresa je ključna funkcija filmov, za velik del občinstva filmskih uspešnic pa tudi glavna funkcija. Toda terapevtske koristi filmov se lahko razširijo še dlje. Filmi gledalcem ponujajo priložnost, da se prepoznajo v liku ali nekem delu filmske pripovedi in se tako z njegovo pomočjo spremenijo.

Kinematografija je praksa, ki jo nekateri psihoterapevti in psihologi uporabljajo v svojih kliničnih praksah kot dodatek k terapiji. Vsi smo si verjetno že kdaj zavrteli komedijo, ko smo bili slabe volje, ali pogledali tragično ljubezensko zgodbo, ko smo se znašli v ljubezenskih težavah.

Filmi so lahko »varen prostor«, kjer lahko najdemo alternativne vzornike, s katerimi se poistovetimo, in opazujemo vedenje teh likov, ko se spopadajo z izzivi podobnimi našim. Nekateri gledalci v filmih najdejo tudi metafore ali simbole, ki jim pomagajo pri spopadanju z velikimi življenjskimi izzivi.

Medium close-up portrait of young Black mana and Caucasian woman spending evening together crying while watching tragedy movie at cinema
Foto: shironosov iz iStock

Filmi so (še vedno) družabna izkušnja

Dejstvo, da kljub priljubljenosti storitev pretakanja videa na zahtevo (kot so Netflix, Disney+…) še vedno plačujemo za obisk kina, kaže, kako pomemben je obisk kina in ogled filmov v našem družbenem življenju.

Drugo področje rasti je tisto, čemur bi rekli »para-kinematografske razstavne izkušnje« – filmski dogodki v barih, na gradu pod zvezdami, Drive-In kino… Takšne stvari resnično cvetijo, saj ponujajo nadgradnjo neke osnovne izkušnje gledanja filmov in jo s tem obogatijo.

aged and worn vintage drive-in movies sign
Foto: smodj iz iStock

Tudi če filme gledamo doma, najdemo načine za povezovanje s prijatelji in skupnostmi preko filmov. Pa naj bo to debatiranje s prijateljem o filmu, ki si si ga ogledal, povezovanje na družbenih omrežjih in spletnih forumih ali pa na spletnih mestih pop kulture.

»Streamanje« filmov od doma je nekaterim filmom omogočilo, da so našli bolj množično občinstvo, kot bi ga sicer. To pa je ključnega pomena, za splošno prepoznavnost določenega filma.

Filmi nam pomagajo ceniti umetnost

Na filme pogosto gledamo predvsem kot na obliko zabave, vendar je kino tudi oblika umetnosti.

Ker je medij mogoče razumeti kot »kombinatorno umetniško obliko« (vrsta umetnosti, ki združuje druge medije), nam gledanje filma lahko omogoči, da cenimo elemente kot so npr. kostumografija, zvočno oblikovanje, arhitektura in gledališče.

Preprosto gledanje filma je lahko način, kako ceniti umetnost in povečati svojo kulturno zavest – v formatu, ki je mnogim od nas bolj dostopen kot galerija. Filme je preprosto »lažje sprejeti« kot knjige ali druge oblike pripovedovanja zgodb.

Contemporary art collage. Colorful image of retro video camera in human hands isolated over white background. Concept of art, vintage things, mix old and modernity. Copy space for ad
Foto: master1305 iz iStock

Ko gledamo film, se ne samo zabavamo: občudujemo tudi nekaj lepega, spoznavamo svet okoli sebe, se povezujemo s skupnostmi, prispevamo k pozitivnim družbenim spremembam. In kot poudarja gospod Davidson, predsednik avstralskega sveta filmskih društev: »Vsega je konec v dveh urah«.

In, kateri film si boš pogledal danes?

Junior novinar

VIRwww.abc.net.au
Prejšnji članek5 najboljših načinov, kako se znebiti komarjev
Naslednji članekTudi danes stavka na slovenskih univerzah, cilj ostaja jasen

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.