Tudi danes stavka na slovenskih univerzah, cilj ostaja jasen

Stavka na univerzah, ki se je ministra nista udeležila
Stavka na univerzah, ki se je ministra nista udeležila Foto: Bor Slana on STA

Visokošolski sindikat se je včeraj ponovno postavil za svoje pravice in zahteve, danes pa se bodo stavkovni dogodki nadaljevali na članicah Univerz v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Včerajšnjega shoda se nista udeležila povabljena ministra, da bi poslušala zahteve zaposlenih.

Včeraj je potekala stavka v visokem šolstvu, danes pa se bo nadaljevala.

»Vlada nam je dala žaljivo nizko ponudbo. Namesto da bi pri visokošolskih sodelavcih, lektorjih in predavateljih popravila krivico, ki se vleče že desetletje in pol, je predlagala dodatno povečanje plačnih nesorazmerij do visokošolskih učiteljev. Ponudba za strokovne in tehnične delavce skupine J je sramotno nizka. Najpogosteje zasedenim strokovnih delovnim mestom vlada ponuja samo en plačni razred, tehničnim pa dva. Najslabše plačanim v visokem šolstvu torej vlada ponuja najmanj,« so zapisali pri Visokošolskem sindikatu v izjavi za javnost.

V tej isti izjavi je bilo tudi povabilo kolegicam in kolegom, da se pridružijo nadaljevanju stavke. »Kako je mogoče, da našim strokovnim delavcem ponuja en plačni razred?« se je ob nadaljevanju stavke vprašal Gorazd Kovačič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije.

Stavka na univerzah
Stavka na univerzah Foto: on ff

Prekinitev dela v torek in sredo. Prestavijo se izpiti in zagovori zaključnih del. Odpove se uradne ure v strokovnih službah, zapre se knjižnice, ne vzdržuje se informacijskih sistemov, vzdrževanje prostorov odpade. Med stavko se lahko izvede sestanke in seje, na katerih se razpravlja o stavkovnih zahtevah in o razmerah v visokem šolstvu ali v ožjem delovnem okolju. Stavka je omejena pri kliničnih vajah in drugih delovnih aktivnostih, katerih odpoved bi poslabšala zdravstveno stanje pacientov. Izjema sta tudi zakonsko regulirani javna zdravstvena in veterinarska dejavnost. Tako je visokošolski sindikat pozval k stavki, a izpostavil, da je presoja o izvedbi vsega omenjenega prepuščena vsakemu stavkajočemu posebej.

Na včerajšnji stavkovni shod so povabili tudi ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igorja Papiča in ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Niste se je udeležila.

Stavkovne dejavnosti so načrtovane vse do januarja

»Borimo se tudi proti banalnosti trenutka, ko pristajamo na to, da je to, kar počnemo, degradirano, vedno znova banalizirano, tekmujemo s kvaziznanstvenimi razlagami, politiki in politikami, ki ne razumejo pomena tega, kar univerza počne,« je na stavki povedal prodekan fakultete za družbene vede.

Stavka se nadaljuje danes, ko bodo na fakultetah članicah potekali različni dogodki. Nadaljnje stavkovne dejavnosti načrtujejo v sredini oktobra, nato pa tudi novembra, decembra in januarja, ko napovedujejo stavkovni teden. Seveda pa si želijo, da bo do dogovora prišlo čimprej.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 prednosti gledanja filmov
Naslednji članekMladim se zdi sprejemljivo kupovati ponaredke

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.