Mladim se zdi sprejemljivo kupovati ponaredke

Contemporary art collage. Many hands pointing at fake news lettering isolated over pink background. Disinformation of society. Concept of mass media influence, rumors, gossips. Copy space for ad
Foto: Anton Vierietin iz iStock

Nova raziskava kaže, da smo v Evropi vse bolj previdni glede ponaredkov in nezakonitih spletnih vsebin. Tu pa zadeva tudi nekoliko stagnira, saj se mladim potrošnikom zdi nakup ponaredkov sprejemljiv.

Zavedamo se tveganj pri nakupu ponaredkov, a jih vseeno kupujemo

Prvi sklop raziskave jasno kaže, da velika večina (83 odstotkov) Evropejcev precej dobro ali zelo dobro razume pojem intelektualna lastnina in se močno strinja s spoštovanjem pravic intelektualne lastnine. Raziskava je vključevala 25.824 prebivalcev vseh 27 držav članic, starejših od 15 let.

Raziskava ugotavlja, da se Evropejci vse bolj zavedajo tveganj, povezanih z nakupom ponarejenega blaga in dostopom do vsebin iz nezakonitih virov. Glede na raziskavo 80 odstotkov Evropejcev meni, da za ponarejenimi izdelki stojijo kriminalne organizacije, in se zaveda, da takšni nakupi škodujejo podjetjem in zaposlovanju.

Barcelona, Spain - October 29, 2016: Copies of popular brands of women bags sold on the Barceloneta beach
Foto: Dino Geromella iz iStock

Poleg tega jih 83 odstotkov meni, da nakup ponaredkov podpira neetično ravnanje, dve tretjini pa se zavedata potencialnih nevarnosti za zdravje, varnost in okolje. Kar zadeva digitalno piratstvo, se jih 82 odstotkov strinja, da nezakonit dostop do vsebin predstavlja tveganja, kot so prevare in izpostavljenost neprimernim vsebinam za mladoletnike.

Vsakemu tretjemu Evropejcu (31 odstotkov) se zdi sprejemljivo kupiti ponarejene izdelke, če je cena originalnega izdelka previsoka. Med mlajšimi potrošniki, starimi od 15 do 24 let, ta delež naraste na 50 odstotkov.

Urednik portala Student.si

VIReuipo.europa.eu
Prejšnji članekTudi danes stavka na slovenskih univerzah, cilj ostaja jasen
Naslednji članekNajboljši glampingi v Sloveniji

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.