5 nasvetov, kako prihraniti v prazničnem decembru

Decembra v trgovinah in gostinskih obratih pustimo veliko več svojega denarja kot v ostalih mesecih v letu. Po podatkih Statističnega urada RS se med Slovenci v prednovoletnem času najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, vedno bolj so popularna kozmetika in oblačila, večji je nakup živil. Povečuje se tudi nakupovanje prek spleta. Kako lahko v tem času prihranimo?

1. Kupi darila prejdarilne vrečke

Letos je pozno za ta nasvet, a zapomni si ga za naslednje leto. V prazničnem času se zaradi povpraševanja dvignejo cene določenih izdelkov. Priporočamo, da darila za svoje bližnje kupiš že prej. Če si kupovanja ne omejiš na zadnji mesec, lahko poleg tega najdeš boljše darilo. Decembra hitro zmanjka časa, zato podariš manj ustrezno, a dražje darilo, medtem ko lahko že aprila naletiš na idealno darilo. Splača se izkoristiti tudi razprodaje po praznikih.

2. Ustvari si proračunroke postavljajo kovance v stople

Prvo pravilo varčevanja je izdelava proračuna. Določi, koliko denarja lahko letos porabiš za darila ali praznične izlete, in se načrta tudi drži. Pri tem je pomembno, da sproti slediš odhodkom.

3. Zastavi prioritetedekle z dvignjenimi rokami v zasneženem gozdu

Ni potrebno, da decembra potuješ, kupiš darila za vse znance, vsem pošlješ novoletno voščilnico, na novo okrasiš stanovanje in popiješ veliko kuhanega vina. Svoj čas in denar usmeri v to, kar te najbolj veseli. Določi, kaj ti je najbolj pomembno, ostalemu pa se odpovej.

4. Izdelaj ali recikliraj darilopripomočki za izdelovanje na mizi

Če darilo izdelaš sam, veliko prihraniš, a vrednost izdelka je veliko večja. Če nimaš ideje, kaj lahko pripraviš, preišči splet (YouTube, Pinterest itd.) za DIY (do it yourself) darila. Ta način obdarovanja je tudi bolj trajnosten.

Nič ni narobe s tem, da darilo recikliraš. Če si kdaj prejel nekaj, česar nisi uporabil in tega niti ne nameravaš storiti, podari dalje. Tako bo izdelek dobil svoj namen in ne bo neuporabljen pristal v smeteh.

5. Uporabi darilne bone, pridruži se skupnemu dariludekle drži darilo v rokah

Pri obdarovanju lahko prihraniš še na veliko načinov. Pomisli, če imaš kakšne neunovčene darilne bone. Če jih uporabiš za nakup darila, si prihranil na dva načina – za darilo nisi porabil svojega denarja, zase pa nisi kupil nečesa, česar ne potrebuješ, samo zato, ker moraš porabiti bon.

Lahko se tudi združiš z ostalimi (znotraj družine, v skupini prijateljev), s katerimi kupiš skupno darilo. Marsikdo bo z enim »večjim« in uporabnim darilom celo bolj zadovoljen kot z nešteto malenkostmi.

Prejšnji članekZakaj brezplačni študij ni tako super, kot se sliši
Naslednji članekHišni ljubljenčki – mravlje?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.