Zakaj brezplačni študij ni tako super, kot se sliši

Si predstavljaš, da bi imel trenutno skoraj 40.000 evrov dolga, imenovanega student loan debt? Tolikšen je namreč povprečen znesek, ki si ga zaradi visokih šolnin izposodi ameriški študent. Še dobro, da v Sloveniji ni tako. Ali pač? Zagovorniki šolnin namreč opozarjajo na šibkosti sistema, ki ga poznamo v Sloveniji.

Nižja motivacija

Ker se nam brezplačno šolanje zdi nekaj samoumevnega, ga pogosto ne cenimo dovolj. Saj veš, če si za nakup novih čevljev celo poletje delal in varčeval, boš toliko bolj pazil nanje, kot če si jih nekje dobil zastonj. Podobno je z izobraževanjem. Ker je študij zastonj, je motivacija za učenje in aktivno spremljanje predavanj toliko manjša. Izpuščanje predavanj, uporaba telefona in celo spanje med predavanji zato sploh niso nič nenavadnega (najbrž so tudi tebi precej dobro poznani 😊). Ne gre pa le za motivacijo študentov, ampak tudi zaposlenih, ki v plačljivih sistemih »tekmujejo« med sabo, saj je od kvalitete njihovega dela odvisna tudi plača. Tekmovalnost lahko opazimo tudi med univerzami, ki se ves čas trudijo zagotoviti najboljše pogoje, infrastrukturo in ponudbo.Študentka gleda v računalnik in z usti drži svinčnik

Denar mora od nekod priti

Precej logično, kajne? Profesorji ne bodo zastonj predavali, potrebno infrastrukturo je še vedno treba financirati. Denar pride od davkoplačevalcev, kamor boš najverjetneje kmalu spadal oziroma že spadaš tudi sam. To pomeni, da študij v resnici ni zastonj. Kot študentu ti je vseeno precej ugodneje plačati nekoliko višje davke, a mnogim se tak sistem ne zdi pravičen, saj tudi ljudje, ki niso deležni višje izobrazbe, plačujejo enake davke.

Velik korak k samostojnemu življenju

Šolnina je za mnoge študente po svetu prvi večji strošek v njihovem življenju. Tako se prvič resneje spopadejo z varčevanjem in se učijo razpolagati z denarjem, kar zahteva precejšnjo mero odgovornosti. To pa je pomemben korak na poti k samostojnemu življenju in neodvisnosti od staršev. V Sloveniji nam je ta izkušnja prihranjena, vendar je razpolaganje z denarjem veščina, ki bi nam koristila vse življenje.Denarnica s plačilnimi karticami in kovanci ter povečevalno steklo, usmerjeno vanjo

Brezplačni študij je kljub vsemu priložnost, ki jo študentje lahko izkoristimo

Kljub nekaterim pomanjkljivostim brezplačnega študija, nam ta predstavlja veliko priložnost in je privilegij, ki se ga pogosto ne zavedamo. Študij je namreč dostopen vsem ne glede na ekonomski položaj. Pri izbiri študijskega programa nas njihove cene ne omejujejo, zato je možnosti, da izberemo program, ki nas zanima, več. In če se primerjamo s kolegi iz drugih držav, imamo po končanem študiju prednost, saj smo brez dolga pridobili izobrazbo, ki je v večini primerov enakovredna njihovi. Brezplačni študij je v Sloveniji pravica, ki bi jo morali jemati kot privilegij!Študentka z nahrbtnikom ima v eni roki knjige, z drugo roko kaže znak "odlično"

Prejšnji članekVesel Svarožič, koledo in božič!
Naslednji članek5 nasvetov, kako prihraniti v prazničnem decembru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.