5G teorija zarote: kaj je res in kaj ni?

Pojav koronavirusa je kot nalašč za vse tvorce teorij zarot. Ljudje imajo nepričakovano veliko prostega časa, in ko jim zmanjka serij na Netflixu, se kar naenkrat posvetijo odkrivanju, kdo jim v resnici onemogoča petkove večere s prijatelji. Ena najbolj pogostih razlag za to je povezana s pojavom mobilnega omrežja 5G, ki naj bi kot pastir med živino širil covid-19.

5G je peta generacija mobilne tehnologije, ki bo – po domače – omogočala hitrejši prenos podatkov. Če poenostavimo, je 5G zgolj izboljšana verzija 4G/LTE tehnologije, ki jo, verjamem, poznaš tudi ti. Novi algoritmi bodo poskrbeli, da bo mobilni internet odslej še hitrejši in tudi zanesljivejši. Zagotovo pa med nas ne širijo virusov, tako kot 4G ni širil sarsa.

Zagovorniki 5G teorije zarote radi poudarjajo, da so milimetrski valovi, ki jih novo mobilno omrežje oddaja, zelo škodljivi za človeško telo, po najhujših »študijah« pa celo povzročajo več oblik raka. Pa to res drži? Na spletni strani engadget.com pravijo, da nikakor ne. Ravno obratno. Valovi, ki jih oddaja 5G so blažji kot tisti pri njegovih predhodnikih 4G in 3G. Blokira jih že zgornja plast kože, tako da ne rabiš skrbeti, da bo 5G okužil tvoje notranje organe. Poleg tega so takšni valovi v uporabi že vse od leta 2011, tako da bi v tem času že lahko množično morili. Če bi bili za to ustvarjeni. A niso.

Še ena priljubljena teorija pravi, da je koronavirus najprej izbruhnil na Kitajskem, ker so tam ravno začeli vzpostavljati 5G omrežje. A tudi ta teorija stoji na krhkih temeljih, saj ne obstaja nikakršen znanstveni dokaz, da bi imela pojava poleg časovno-prostorske še kakšno drugo korelacijo.

Med bolj zanimivimi teorijami je bilo na Twitterju moč zaslediti tudi to, da je virus v resnici ustvaril Bill Gates, ki si z ženo Melindo želi podrediti svet. Po tej razlagi namerava prvi mož Microsofta okužiti celotno svetovno populacijo, da bi jo zredčil in nato cepil proti virusu. Namesto cepiva pa naj bi uporabil kar mikročip, ki bi poskrbel, da bi cepljeno prebivalstvo delovalo po Gatesovih željah in zahtevah.

Pa se eden najbolj bogatih Zemljanov zares trudi uničiti ostale? Prej obratno. Gatesova fundacija že leta podpira Inštitut Pirbright, ki spremlja nalezljive bolezni, ki lahko prehajajo od živali na ljudi. Pred leti je celo patentiral virus za perutnino, ki onemogoča da se nekateri virusi prenašajo naprej na ljudi. Poleg tega je Gates že dolgo nazaj opozarjal, da kot družba nismo pripravljeni na izbruh množičnega virusa in da bi morali v razvoj cepiv vlagati veliko več denarja. Tukaj je njegov govor iz leta 2015, ko je bila aktualna ebola:

The next outbreak? We’re not ready | Bill Gates | TED

Na portalu že omenjenega Engadgeta so objavljene izjave številnih strokovnjakov, ki službujejo v različnih podjetij, vsi pa v en glas pa poudarjajo, da 5G signal ni nič nevarnejši od svojih predhodnikov. V tako kriznih časih je nespametno iskati kakršnekoli povezave, za katere ne obstaja nikakršna znanstvena podlaga, še dodajajo. Je pa britanska vladna organizacija Ofcom na začetku leta 2020 objavila izsledke raziskave, ki je preučevala morebitno nevarnost ob prekomerni izpostavljenosti 5G signalu. In rezultat? Ob največji možni izpostavljenosti signal doseže 0,039 odstotka še dovoljene vrednosti.

Junior novinar

Prejšnji članekVrsta kače poimenovana po Salazarju Slytherinu
Naslednji članek»V Angliji ogroženi vsi, tudi premierligaši«

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.