6 milijonov evropskih sredstev za brezposelne mlade

Evropska sredstva za brezposelne mlade
Evropska sredstva za brezposelne mlade Foto: Srdjanns74 iz iStock

Zaposlovanje mladih v Sloveniji je iz leta v leto bolj pomembna tematika. V ta namen se organizirajo okrogle mize, sestanki, študije in poročila, situacija pa se izboljšuje? Ko govorimo o mladih, ki se ne izobražujejo in niso delovno aktivni, je potrebno krepiti ukrepe za njihovo vključenost v oba segmenta življenja. Kot je povedal minister za kohezijo in regionalni razvoj so prav ti mladi pogosto tudi socialno izključeni. V namen zaposlovanja mladih je ministrstvo namenilo 6 milijonov evrov.

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt »Izvajanje mreže EURES in iniciative ALMA«. Za projekt v vrednosti 6 milijonov evrov bo Evropski socialni sklad plus prispeval skoraj 4,3 milijona evrov, natančneje 4.290.000,00 evrov.

O kakšnem projektu je govora?

Namen projekta je svetovanje za transnacionalno mobilnost delovne sile, zlasti mladih, preko storitev EURES, torej mreže, ki med drugim skrbi za izmenjavo informacij o prostih delovnih mestih in nudi iskanje po naloženih življenjepisih.

Unemployed young university woman looking for work or job after graduation at the post board
Za brezposelne mlade so bila pridobljena evropska sredstva Foto: coffeekai iz iStock

Projekt omogoča osredotočenost na uporabnike storitev z zagotavljanem hitrih in kakovostnih digitalnih storitev EURES, povezovanje institucij na trgu dela z namenom usklajevanja ponudbe in povpraševanja, torej partnersko sodelovanje na nacionalni in evropski ravni, transparentnost, kot je dostopnost prostih delovnih mest na portalu EURES, ter krepitev strokovnosti svetovalcev EURES.

Odobrena evropska sredstva se nanašajo tudi na izvajanje iniciative ALMA, kar bo prispevalo h kakovostnemu usposabljanju in pridobivanju kompetenc udeležencev na delovnem mestu v tujini. Prednostno bo to omogočeno dolgotrajno brezposelnim mladim, torej osebam, ki niso zaposlene, se ne izobražujejo ali usposabljajo (angleško Not in employment, education or training – NEET).

Zavod RS za zaposlovanje bo projekt izvajal v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, in sicer prednostne naloge, ki se nanaša na znanja in spretnosti ter odzivni trg dela.

Cilj je zagotovitev socialne vključenosti za mlade

Cilj projekta je zagotovitev socialne vključenosti za mlade in da mladi najdejo svoje mesto na trgu dela.

Projekt, sofinanciran z evropskimi sredstvi, bo z izvajanjem mreže EURES in iniciative ALMA povečal zaposlitvene možnosti številnim mladim na širšem trgu dela in s tem prispeval k zmanjševanju brezposelnosti. Poleg tega bo mladim – prioritetno dolgotrajno brezposelnim omogočil tudi nadaljnje izobraževanje in vključevanje v širšo družbo.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRMinistrstvo za kohezijo in regionalni razvoj
Prejšnji članekOcena filma: Družinska zamenjava (Family Switch)
Naslednji članekResnična zgodovina eksorcizma
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.