8 nasvetov za prve šolske dni

Female student glancing back while going for a in college. Girl walking with friends going for in high school.
Foto: jacoblund iz iStock

Ko se spominjamo šolskih dni, se običajno spomnimo testov, domačih nalog, nadležnih učiteljev, ob enem pa tudi prijateljev, druženja in zabave. Še danes se vsi soočamo s prvimi dnevi – prvi dan službe, prvi dan faksa, prvi dan preostanka našega življenja. Ker pa vemo, da se prvega septembra šolarji vračate v šolske klopi oziroma svojo pot v tem svetu šele začenjate, navajamo nekaj nasvetov, ki ti bodo zagotovo prav prišli.

1. Rana ura, zlata ura

Na tvojem mestu bi si budilko navila kakšno uro prej, da se zagotovo zbudiš pravočasno. Tako se lahko urediš v miru in ne zamujaš že prvi dan. Posledično prideš v šolo bolj umirjeno, z manj stresa in se lažje posvetiš pouku in spoznavanju novih kolegov oziroma obujanju spominov na poletje s starimi.

2. Priprava je ključna

Zvezke, knjige, pisala, vse, kar potrebuješ za novo šolsko leto, si naštimaj v torbo vsaj en dan prej. Tako lahko dobro premisliš, kaj vse potrebuješ, da česa slučajno ne pozabiš. Poleg tega pa komu se da s tovrstno pripravo ukvarjati navsezgodaj zjutraj?

open book, library, education
Foto: lil_foot_ iz Pixabay

3. Sprosti se večer prej

Uživaj v prijetnem večeru z družino, pojdi na sprehod s prijateljem, pojej najljubšo sladico in se primerno poslovi od brezskrbnega poletja. Tako se boš lažje soočil s prihajajočimi obveznostmi in v novo šolsko leto vstopil s pozitivnimi mislimi.

4. »Obleka naredi človeka«

Šele, ko se počutiš kot najboljša verzija samega sebe, lahko postaneš najboljša verzija samega sebe. Obleci se tako, da si boš všeč, da ti bo udobno, saj to avtomatično izboljša naše razpoloženje. Posledično se raznoraznih nalog, obveznosti lotimo z večjo motivacijo oziroma bolj energično. Sploh, če je to tvoj prvi dan v novi šoli, verjetno želiš pustiti dober vtis, tako pri sovrstnikih kot pri učiteljih.

Little kids schoolchildren pupils students running hurrying to the school building for classes lessons from to the school bus. Welcome back to school. The new academic semester year start
Foto: Inside Creative House iz iStock

5. Zapiši ključne informacije

Prvi dan je uvoden dan, ko ti učitelji povedo, koliko testov bo, kdaj in podobno. To se zna zgoditi tudi v celem prvem tednu Vse si zapiši, saj se boš tako lahko zanašal na lastne zapiske ter zapravljal manj časa s prepisovanjem prijateljevih.

6. Planiraj v naprej

S pomočjo zgoraj omenjenih zapiskov, najdi način za planiranje šolskih obveznosti – bodisi je to s pomočjo planerja, bodisi običajnega zvezka. Mogoče se sliši nepotrebno in naporno, vendar če si vnaprej pripravljen na vse, se ti karkoli v povezavi s šolo težko ponesreči. Če začneš planirati zgodaj se na to hitreje navadiš in lažje izogneš popravnemu izpitu. Tako lahko brezskrbno užival v naslednjem poletju. Na dolgi rok se splača.

Planiraj v naprej

7. Včlani se v šolske klube

Si športnik, rad poješ ali igraš? Včlani se v košarkarski klub, pevski zbor ali v improligo. Šola ponuja toliko različnih dejavnosti, ki bi te lahko zanimale, da je škoda zamuditi priložnost. Tako ti predstavlja veliko več kot samo učenje in obveznosti. Predstavlja tudi sproščanje in zabavo. Če jo asociiraš s tem pa se ti težko zameri. Poleg tega boš najverjetneje spoznal nove prijatelje in kaj pa veš … mogoče ostanejo prijatelji za vedno.

8. Razmišljaj pozitivno

V šolo se odpravi s pozitivnimi mislimi. Pomisli na to, kako boš spoznal nove prijatelje, nadoknadil s starimi, z njimi obiskal nore zabave, se mogoče zaljubil. Šolska leta so veliko več kot samo domače naloge in učenje. Naši starši in stari starši z razlogom rečejo, da so bila to najboljša leta njihovega življenja. Izkoristi jih.

graduation, college, graduate
Foto: Leo_Fontes iz Pixabay
Prejšnji članekMačje življenje je lahko tudi srečno in brez stresa
Naslednji članekHekerji napadli LastPass. So tvoja gesla varna?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.