9 čudnih stvari, ki smo jih poslali v vesolje

Stvari, ki jih je človek poslal v vesolje
Stvari, ki jih je človek poslal v vesolje Foto: 51581 iz Pixabay

Vesolje je polno nebesnih teles, ki jih Zemljani še vedno raziskujemo in odkrivamo. V zadnjih letih pa je v vesolju najti tudi vse več stvari, ki jih je ustvaril človek. Poleg vesoljskih plovil, astronavtske opreme in vesoljskih smeti, pa je v vesolju tudi mnogo predmetov, ki jih v vesolju ne bi pričakovali.

9. Tesla in njen astronavtski voznik

car, roadster, space
Foto: Juhele iz Pixabay

6. februarja 2018 je SpaceX v vesolje izstrelil lastno češnjevo rdečo Teslo Roadster ustanovitelja podjetja Elona Muska, potem ko se je milijarder odločil uporabiti avtomobil in njegovo lutko, oblečeno v vesoljsko obleko, sopotnika, znanega kot »Starman«, kot testni tovor na prvi misiji rakete Falcon Heavy.

Teslo s Starmanom so prvotno nameravali poslati v orbito okoli Marsa. Vendar je ideja sprožila strah, da bi avtomobil lahko postal potencialna biološka grožnja, če bi kdaj padel na površje. Toda vozilo je močno preseglo Rdeči planet in je zdaj obtičalo v orbiti okoli sonca.

Avtomobil in sopotnika lahko v realnem času spremljaš na spletni strani whereisroadster.com. Od maja 2023 je Tesla opravila približno 3,4 obhoda okoli sonca in prepotovala več kot 4 milijarde kilometrov. To pomeni, da je avto prekoračil garancijo za več kot 73.000-krat.

8. Predsedniški lasje

rocket launch, rocket, take off

Na predsednikov dan 2023 (20. februar) je Celestis, teksaško podjetje, specializirano za vesoljske pokope, objavilo, da bo na krov prihajajoče misije »Enterprise«, ki naj bi izstrelila iz Cape Canaveral, Florida, dodala lase nekaterih prejšnjih predsednikov.

Genetsko preverjeni vzorci las Georgea Washingtona, Johna F. Kennedyja, Dwighta D. Eisenhowerja in Ronalda Reagana bodo vključeni v vesoljsko plovilo Enterprise, skupaj z nekaterimi kremiranimi ostanki ustvarjalca »Zvezdnih stez« Genea Roddenberryja, ki je imel nekaj svojega pepela že prepeljanega v vesolje s prvim poletom Celestisa leta 1997. Vesoljsko plovilo bo sčasoma končalo onkraj zunanjega dela sončnega sistema.

7. Disko krogla

Disco Ball on black background

21. januarja 2018 je ameriški vesoljski proizvajalec Rocket Lab na krovu enega od testnih letov podjetja v vesolje na skrivaj izstrelil ogromno večstransko ogledalo.

Nenavaden predmet, ki so ga poimenovali »Zvezda človeštva«, je bil širok približno 1 m in je imel na svoji površini 65 odsevnih plošč. Hitro se je vrtel v orbiti okoli Zemlje in odbil dovolj sončne svetlobe na Zemljino površje, da je bil viden s prostim očesom. Svetleči satelit je bil zasnovan kot »svetel simbol in opomin vsem na Zemlji o našem krhkem mestu v vesolju.«

Vendar pa je bil čas velikanske disko krogle v vesolju kratek. Ponovno je vstopila v Zemljino atmosfero 22. marca, dva meseca po izstrelitvi in ​​približno sedem mesecev prej, kot je bilo pričakovati.

6. Lego kocke

Windsor, United Kingdom – April 06, 2018: A Lego space shuttle on the launch pad at Legoland Windsor.
Foto: Wirestock iz iStock

Lego ima dolgo zgodovino z vesoljem. Gradbeni kompleti lahko pomagajo mladim in mladim po srcu zgraditi replike resničnih raket. Toda znameniti plastični kosi so se prebili tudi v vesolje in celo domovali v vesoljskem plovilu.

Leta 2012 je japonski astronavt Satoshi Furukawa med bivanjem na postaji zgradil različico Mednarodne vesoljske postaje. Za izdelavo modela je potreboval več kot dve uri, kar je glede na pomanjkanje gravitacije precej impresivno.

Podjetje Lego je leta 2019 na mejo vesolja poslalo tudi model konceptualne bodoče lunine baze, ki so jo pritrdili na specializiran balon.

Na krovu Nasine sonde Juno, ki je bila izstreljena leta 2011, da bi razkrila vpogled v plinastega velikana in njegove lune, se nahajajo tudi tri lego figurice. Figurice prikazujejo rimska bogova Junono in Jupitera ter Galilea Galileja, ki je odkril štiri največje Jupitrove lune.

5. Kosti dinozavrov

Tyrannosaurus Rex skeleton

20. maja 2021 je podjetje Blue Origin izstrelilo tudi skoraj 200 posameznih fragmentov kosti dinozavrov na raketi New Shepard.

Kosti, ki so bile stare med 66 in 70 milijoni let, so verjetno pripadale Dromaeosaurusu , ptici podobnemu plazilcu, ki je bil dolg približno 2 m in visok 0,6 m. Kosti so bile po vrnitvi na Zemljo prodane na dražbi, da bi zbrali denar v dobrodelne namene.

Vendar pa je bilo v vesolju še nekaj drugih delov kosti dinozavrov. Leta 1985 sta kos vretenca in jajčno lupino mladiča Maiasaura leteli z Nasinim raketoplanom Challenger. In leta 1998 je 210 milijonov let stara lobanja Coelophysis letela na Challengerjevem nasledniku, raketoplanu Endeavour. Dele tiranozavra rexa so leta 2014 izstrelili tudi na prvi testni polet Nasinega vesoljskega plovila Orion.

4. Obleka gorile

Gorilla Face Mask Cut Out Costume used for Halloween
Foto: yhelfman iz iStock

Videti je tudi, da se astronavti radi oblačijo v živali v vesolju.

Leta 2016 je upokojeni astronavt in sedanji ameriški senator Mark Kelly svojemu enojajčnemu dvojčku Scottu pretihotapil obleko gorile, medtem ko je ta bival na krovu ISS. Nastal je viralni videoposnetek, v katerem je Scott v obleki gorile presenetil in lovil britanskega astronavta Tima Peakea skozi module ISS (čeprav je Peake pozneje priznal, da je bil vpleten v šalo).

3. Rekviziti iz Vojne zvezd

laser sword isolated on white background
Foto: serikbaib iz iStock

Izvirna trilogija Vojna zvezd, ki je izšla med letoma 1977 in 1983, je na splošno zaslužna za navdih celotne generacije astronavtov in vesoljskih znanstvenikov. Zato je eden najbolj znanih filmskih rekvizitov – svetlobni meč Lukea Skywalkerja – na koncu končal v vesolju.

Svetlobni meč je bil leta 2007 izstreljen v vesolje z ekipo astronavtov, ki so na ISS dostavili in sestavili modul Harmony (aka Node 2). Izstrelitev je sovpadla s 30. obletnico prvega filma Vojne zvezd, »Novo upanje«, vendar je svetlobni meč pravzaprav Lukov drugi laserski meč (zeleni), ki je prikazan v tretjem filmu, »Jedijeva vrnitev«.

Lukov svetlobni meč pa ni edini spominek iz Vojne zvezd, ki je bil poslan v vesolje. Leta 2017 je Disney kot del trženja za film »Poslednji jedi« – drugi film v najnovejši trilogiji – poskrbel za repliko sferičnega oranžnega droida BB-8, ki je bila poslana na ISS, da bi se astronavti lahko igrali z njim.

2. Dostava pice

Super hero pizza delivery guy flying on blue studio background, wearing red cape.  A lot of copy space.
Foto: NeonShot iz iStock

Leta 2001 je Pizza Hut postalo prvo podjetje, ki je dostavilo hrano v vesolje, ko je poslalo pico na ISS na krovu oskrbovalne rakete. Prejemnik pice je bil Jurij Usačov, ki jo je pojedel skupaj z drugimi ruskimi kozmonavti.

Rekordna dobava je bila nesramna marketinška poteza, ki je podjetje stala več kot milijon dolarjev (1,7 milijona dolarjev v današnjih dolarjih). A kuharji, ki so pekli pico, so morali pri njenem nenavadnem popotovanju vseeno upoštevati nekaj posebnega: hrani so dodali dodatne začimbe, saj lahko astronavti v vesolju izgubijo občutek za okus, namesto feferonov pa so uporabili salamo, ker je imela daljši rok trajanja.

1. Glasbila

Different musical instruments, headphones and microphone on wooden background, flat lay

Astronavti, ki živijo na ISS, imajo lahko psihološke težave, če preveč časa preživijo stran od zemeljskega udobja. Da bi premagali te ovire, je več astronavtov s seboj v vesolje vzelo instrumente – vključno s klaviaturami, kitarami, flavtami, zvonovi, dudami, saksofonom in celo didgeridoojem. 

Večinoma je igranje instrumenta v vesolju zelo podobno igranju na Zemlji, vendar mikrogravitacija lahko povzroči težave. Na primer, če astronavti igrajo na pihala , kot je flavta, morajo držati noge v zankah, da preprečijo, da bi jih zrak, ki ga pihajo iz instrumenta, pognal nazaj.

Vendar pa obstaja tudi varnostni pomislek pri prevzemu instrumentov, kot so kitare, na krov ISS, ker so vnetljivi in ​​jih je zato treba varno shraniti, ko niso v uporabi. Prav tako je drago postaviti instrumente v vesolje; to stane okoli 4.500 $ na kilogram izstreljenega tovora.

VIRLiveScience
Prejšnji članekFOTO TEDNA: Randevu slovenskega vodilnega dvojca
Naslednji članekZnanstveniki s pomočjo umetne inteligence ugotovili veliko skrivnost celic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.