Ali LGBTIQ+ skupnost končno čaka enakost vsaj v Evropi?

Evropska komisija je nekaj dni nazaj predstavila prvo EU strategijo za enakost LGBTIQ+ skupnosti.

Čeprav je bilo v evropski uniji narejeno veliko napredka za LGBTIQ+ enakopravnost, je diskriminacija proti tej skupini, po občutkih njenih članov, še vedno 43-odstotna. To velja za leto 2019, kar je huje od leta 2012, ko je bil ta odstotek 37. Korona pa je ta položaj le še poslabšala. Ta nova strategija za obdobje naslednjih petih let obljublja nove ukrepe, ki vključujejo legalne spremembe in financiranje.

Ena največjih sprememb bi zagotovo bila, da bi se seznam kaznivih dejanj v evropski uniji razširil tudi na homofobni sovražni govor in homofobna kazniva dejanja iz sovraštva.

 

Strategija temelji na štirih glavnih temeljih, ki so spoprijemanje z diskriminacijo, zagotavljanje varnosti članov skupnosti LGBTIQ+, ki prepogosto trpijo sovražni govor in nasilje. Tretji temelj je zaščita pravic mavričnih družin, četrti temelj pa skuša enakopravnost LGBTIQ+ doseči po celotnem svetu, posebej v predelih, kjer sta nasilje in zloraba še višja.

Vsak bi mogel imeti pravico, da se počuti svobodnega v svoji koži, ne da bi se bal. Ta korak evropske komisije je korak v pravi smeri, upajmo pa, da se bodo ti ukrepi zares izvedli.

VIREropean Commission
Prejšnji članekSpoznajte fotografske zmogljivosti pametnega telefona Huawei P smart 2021
Naslednji članekČe imaš takšen telefon, januarja ne boš več mogel dostopati do številnih spletnih strani

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.