Če imaš takšen telefon, januarja ne boš več mogel dostopati do številnih spletnih strani

Unknown caller. man holds a phone in his hand and thinks to end the call. Incoming from an unknown number. Incognito or anonymous
Foto: Diy13 iz iStock

Najbolj priljubljen izdajalec varnostnih certifikatov za brskalnike Let’s Encrypt opozarja, da pametni telefoni z verzijami Android manj kot Nougat 7.1.1 z 11. januarjem 2021 ne bodo več mogli dostopati do številnih zaščitenih spletnih strani. Organizacija bo namreč ustavila možnost navzkrižnega podpisovanja certifikatov 11. januarja in povsem ustavila navzkrižna partnerstva septembra isto leto.

Pri Let’s Encrypt so dodali, da približno 33,8 odstotka naprav še poganja starejša verzija kot Android 7.1. Dosti proizvajalcev telefonov (predvsem cenejši) namreč ukinejo posodobitve že po enem letu, ali pa te sploh nikoli ne pridejo.

Če še uporabljaš telefon iz leta 2016 ali 2017, je tako velika verjetnost, da boš nenadoma izgubil dostop do številnih spletnih strani.

Poleg nakupa novega telefona je še en način zaobidenja te težave. Mozilla je Let’s Encrypt-ov partner, zato njihov spletni brskalnik Firefox ne bo imel te pomanjkljivosti. Uporabnikom starejših telefonov iz let 2017 in 2016 tako priporočamo, da si s trgovine Google Play nemudoma namestijo mobilni brskalnik Firefox.

Kako preverim, katero verzijo Androida ima moj telefon?

  1. Odpri aplikacijo Nastavitve na svojem telefonu.
  2. Na dnu menija izberi Sistem / Napredno (v nekaterih napravah O telefonu) / Posodobitev sistema.
  3. Tu se prikaže verzija sistema Android in verzija zadnje varnostne posodobitve.

Opomba: Točka 2 se minimalno razlikuje pri posameznih znamkah telefonov. Če z omenjenimi navodili ne najdeš verzije sistema, lahko obiščeš tudi spletno stran WhatIsMyAndroidVerions, ki bo izpisala tvojo verzijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.