Ali prihaja drugi val koronavirusa?

In the laboratory, tests for coronavirus by polymerase chain reaction are carried out, a smear is taken from the nasopharynx of a female patient.
Foto: fpphotobank iz iStock

Vedno več držav razmišlja o zmanjšanju in opustitvi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, kar odpira možnosti za ponovne izbruhe in širjenje bolezni. Mnoge skrbi, da se novemu valu okužb ne moremo izogniti.

Ponovni izbruhi

Drugi val okužb so zabeležili na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji. V mestu Harbin, na severozahodu Kitajske, so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužb. Na japonskem otoku Hokaido so zajezili epidemijo in v začetku aprila ponovno odprli šole. Zaradi višanja števila okuženih so morali manj kot mesec dni po ukinitvi znova uvesti izredno stanje.

Wuhan/China-Oct.2020: passengers wearing face mask to prevent coronavirus, walking in Hankou Railway Station
Foto: Robert Way iz iStock

Virus se je ponovno pojavil v Singapurju, ki je dolgo veljal za enega najboljših primerov zajezovanja bolezni. Po tem, ko so v državi uspešno zajezili epidemijo, je v začetku aprila število okuženih začelo močno rasti. Do sredine aprila so zabeležili več kot 700 novih primerov. Ponoven izbruh se je zgodil v skupnih delavskih spalnicah, ki sprejmejo do 24.000 ljudi.

Mnenja strokovnjakov

Novi val odpornih okužb se pojavi, ko se zmožnosti za zdravljenje in izolacijo izčrpajo. Strokovnjaki predvidevajo, da bodo zaradi prepovedi potovanj novi valovi potekali med samimi prebivalci. Pomembno vlogo pri širjenju naj bi imeli posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi, saj nimajo simptomov.

Pritiski

Družbene frustracije in potreba po ponovnem zagonu gospodarstev pritiskata na varnostne ukrepe za zajezitev virusa. Ker še nimamo cepiva in posledično razvite odpornosti na bolezen, ostaja celotno prebivalstvo ranljivo za ponovno okrepitev bolezni.

Hospital Coronavirus Emergency Department Ward: Doctors wearing Coveralls, Face Masks Treat, Cure and Save Lives of Patients. Focus on Biohazard Sign on Door, Background Blurred Out of Focus
Foto: gorodenkoff iz iStock

Napovedi

Kenji Shibuya, profesor z londonske univerze King’s College London, je za BBC povedal, da je kljub pravilnemu odzivu skupnosti širjenje virusa na dolgi rok težko izolirati. Shibuya meni, da je to možno le z množičnim testiranjem. Prav tako opozarja, da bo »nova resničnost« trajala veliko dlje, kot večina pričakuje.

Junior novinar

VIRThe Guardian
Prejšnji članekBradavice: kaj so in kako jih odstranimo?
Naslednji članekPotrjeno: Te fakultete so znižale pogoje za vpis v višje letnike
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.