Bradavice: kaj so in kako jih odstranimo?

Bradavice so izrastki na koži, ki jih povzročajo različni tipi humanega papiloma virusa (HPV). Navadne bradavice se lahko pojavljajo v katerikoli starosti, najbolj pogosto pa pri šolski mladini. Najpogostejše so navadne bradavice na rokah in nogah, ki so privzdignjene nad kožo. Pogoste so tudi plantarne bradavice na podplatih, ki lahko povzročajo bolečine pri hoji.

Ali so bradavice nalezljive?

Okužimo se lahko z neposrednim stikom, kot je rokovanje. Okužba je lahko tudi posredna, na primer z dotikanjem okuženih brisač in kljuk. Okužiš se lahko tudi z obiskom telovadnice, bazena in savne in tega niti ne opaziš, ker bradavica izraste šele več mesecev po okužbi. Možna je tudi širitev okužbe z enega mesta kože na drugo, še posebej kjer se koža poškoduje.

Kako se znebimo bradavic?

Dermatologi odstranjujejo bradavice kirurško s skalpelom, zamrzovanjem ali laserskim zdravljenjem. Ti posegi so lahko boleči in včasih povezani z brazgotinjenjem tkiva. Bradavice lahko odstranimo tudi doma, z izdelki, ki so na voljo v lekarnah. To so medicinski pripomočki za zamrzovanje bradavic ali kislinski pripravki, ki jih nanesemo na bradavico. Zamrzovanje pogosto ne uniči vseh virusov, zato se lahko bradavica ponovi. Kislinski postopki (mlečna, salicilna) pa zahtevajo pogostejše nanose, tudi večkrat dnevno. Za samozdravljenje je primeren tudi Acetocaustin. Vsebuje močno monokloroocetno kislino, ki prodre v globlje plasti bradavice, zato je potreben le en nanos tedensko do odstranitve. Zaradi močne jedkosti tekočine Acetocaustin je treba dosledno upoštevati navodila za uporabo. Acetocaustin je na voljo v lekarnah, spletnih trgovinah in je primeren za odstranjevanje navadnih bradavic.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.