Ali res ne gre brez telefona med vožnjo?! To moraš videti …

Saj že vsi vemo, da uporaba telefona ni primerna med vožnjo, saj znatno niža koncentracijo in natančnost pri vožnji. Vemo že, pa to tudi upoštevamo?

Nagrajena režiserka Eva Orner je posnela 20 minutni dokumentarni film, ki oriše kruto realnost, v kateri živimo – zanikanje. Hitro postane jasno, da udeleženci v filmu, kljub temu da trdijo, da telefona med vožnjo ne uporabljajo, to počnejo. Pa verjetno to ne velja le za osebe v filmu …

Film se imenuje  “It’s People Like Us”, torej v prevodu Ljudje kot mi. Gre za preprosto zgradbo: nekaj ljudi so povprašali o uporabi telefona med vožnjo in jih nato med slednjo posneli. Spoiler alert: v večini se odgovori in dejanja niso skladali med sabo. Pa so vsi vedeli, o čem film govori in da se jih snema! Kljub vsemu so med vožnjo najpogosteje počeli tole:

  • Vozili z eno roko, medtem ko so v drugi držali telefon in govorili po telefonu,
  • pisali sporočilo,
  • pisali sporočilo z dojenčkom ali otrokom na zadnjih sedežih,
  • delali selfije med vožnjo,
  • objavljali selfije na Snapchat med vožnjo ponoči.
Izsek iz dokumentarnega filma People like us
Izsek iz dokumentarnega filma People like us

Tudi pri nas slika ni veliko boljša, saj beležijo vsako leto vse večjo uporabo naših pametnih naprav med vožnjo. Na Javni agenciji za varnost prometa pravijo, da uporaba telefona med vožnjo postaja naša rak rana in dodajajo: »Mobilni telefoni, ki jih sicer ne beležimo med vzroke prometnih nesreč, so zaradi stalne uporabe vse večji motilci pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje. Mobilni telefoni so resda širši problem sodobne družbe, vendar ima lahko njihova vse obsežnejša uporaba težke posledice tudi za prometno varnost. […] Zavzemamo se tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo v obliki denarne kazni v višini 250 evrov in treh kazenskih točk.«

Ostane nam samo še dvom o tem, ali je uporaba telefona že res tako močno zasidrana v naše navade, da se je sploh ne zavedamo? Kakorkoli, začeti moramo pri sebi in se vprašati, če je sporočilo, klic ali selfi res tako pomemben, da ne more počakati … Mogoče se nam res zdi, da se nam nič ne more zgoditi, ampak ne pozabi, da se lahko zgodi vsakemu. In po toči zvoniti je prepozno.

Kratki film je res vreden ogleda!

 

Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekKolikšna je tvoja influencerska vrednost? Izračunaj!
Naslednji članekTOP 5 idej za DIY bazen
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.