Ali še poslušaš radio?

Po tem, ko je Gutenberg v 15. stoletju izumil premične črke, je tisk postal prvo sredstvo za množično komuniciranje. Leta 1906 pa je pisana beseda pridobila še zvok, ko je Guglielmo Marconi izvedel prvi radijski prenos, v katerem je prenašal glasbo. Od leta 2011 pa na včerajšnji 13. februar praznujemo Svetovni dan radia.

Nekaj časa je bil radio izjemno priljubljeno komunikacijsko sredstvo, nato pa se je v 50-ih letih pojavila televizija, kasneje pa splet, kar je radio potisnilo nekako ob stran. Moral se je prilagoditi novemu tempu življenja, zato je počasi dobival sliko skozi spletne strani in družbena omrežja, ki je obogatila zvok. Poleg tega pa je postal neodvisen od linearnega radijskega predvajanja, s tem ko je programe dandanes možno poslušati preko spletnega prenosa in podcastov (avdio posnetki radijskih oddaj, ki jih lahko poslušamo kadarkoli).

Prav zaradi svoje prilagodljivosti ima radio še velik vpliv na ljudi, ne glede na to ali ga poslušamo le v avtu, ali pa nam služi kot »ozadje« pri opravljanju drugih aktivnosti. Radio dnevno doseže več kot 70 odstotkov Evropejcev, 86 odstotkov svetovnega prebivalstva dnevno posluša glasbo na radiu, uporabniki podcastov pa njihovemu poslušanju namenijo skoraj 2 uri na dan.

Gre torej za izjemno zanimiv medij, ki je preživel veliko sprememb odkar se je pojavil na sceni. In prav je, da se danes spomnimo, da nam lahko ponudi veliko, tako zanimivo vsebino kot seveda odlično glasbo.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekZakaj mojstrom »multitaskinga« zmanjka produktivnosti
Naslednji članekKako vemo, če je pravi?

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.