Kako vemo, če je pravi?

Pride čas, ko se moramo za enega odločiti. A naj bo iz Ljubljane, Maribora, morda iz Primorske? A naj bo bolj tehničen ali družboslovec? A bodo moji starši ponosni nanj ali si sploh ne bodo mogli zapomniti njegovega imena? In kaj naj storim, če se mi bo zdelo, da ni pravi zame?

Kako naj vem, če je izbrani faks pravi zame …

Ja, o faksu govorim. Že sama odločitev o tem, kam se bomo vpisali je težka, saj ne vemo kaj pričakovati, še najmanj pa ali si tega želimo za celo življenje. No, če izvzamemo tiste, ki so že od malih nog vedeli, da želijo biti astronavti. Kateri pa so kriteriji takrat, ko se sprašujemo, če smo izbrali pravilno?

Ali lahko rečemo da smo zgrešili, če nam snov, ki se jo učimo ni zanimiva?

Odvisno, kdaj se s tem spopademo. Če smo šele v prvem letniku, ko je vse zelo splošno in se z bodočo stroko šele dobro spoznavamo, naj to ne bo alarm za preplah. Postaviti moraš trdne temelje na vsakem področju, kar zna biti naporno in nezanimivo, ampak je nujno potrebno.  Tudi, če se ti to dogaja v višjih letnikih in le pri nekaterih predmetih (ne pri vseh), še ni čas za to, da izobesimo belo zastavico. Nekateri predmeti so nam zanimivi bolj, drugi manj, vsak se lahko najde na drugem področju svoje stroke. S tem vsekakor ni nič narobe, nismo vsi za vse. Je pa pomembno, da vseeno spoznamo vsa področja delovanja, ki jih nosi naš bodoči poklic, da se lažje najdemo. Če pa so ti popolnoma brezvezni vsi predmeti in vsi vidiki, ki si jih do določenega trenutka svojega šolanja uspel spoznati, potem izbrani faks verjetno ne bo pravi zate. Nekateri to lahko začutijo že v prvem letniku, drugi kasneje. Vsak posameznik lahko to občuti drugače, ampak če pri učenju začutiš odpor, izjemno nezanimanje in dolgčas, potem razmisli o alternativi. Ampak seveda ne pozabi, da lenoba ne sme biti kriterij pri tem razmisleku.

Ali lahko rečemo, da smo zgrešili, če nam sošolci niso všeč?

Ne. Že res, da lahko dobra družba marsikaj olajša in te spodbudi, ampak to ne sme biti kriterij, ko govorimo o pravilni izbiri fakultete. Morda je bilo v srednji šoli res pomembno, kdo sedi s tabo v klopi, ampak faks je prostor, kjer si najpomembnejši ti. Tvoja izobrazba in izoblikovanje tebe v kompetentnega posameznika, ki se bo podal na trg delovne sile. Vseeno pa je dobro, da imaš zaveznike, zato se potrudi in daj ljudem okoli sebe priložnost. Morda te presenetijo.

Najdi študentsko zaposlitev na svojem področju.

Zelo ti bo pomagalo, če se že med študijem angažiraš in preizkusiš v praksi. Ta korak bo lažji, če se pridružiš kakšnemu društvu, projektu, ki deluje na tvojem faksu in budno spremljaš razpise za delo. Ne boj se preizkusiti in se naučiti novih stvari. Prej ali slej se boš moral. Prav tako imej v mislih, da zaslužek na tej točki ni najpomembnejši. Morda bo treba kaj oddelati kot prostovoljec, ampak žrtev sedaj, ti lahko prinese marsikaj dobrega v prihodnosti. To je res najboljši način, da spoznaš ali si se odločil za pravi faks in delovno področje.

Če se torej sprašuješ ali je izbrani faks pravi zate, se lahko zgleduješ po zgornjih smernicah. Nikar se ne prenagli, vsi se kdaj znajdemo v dilemi, obupu, smo nezadovoljni … Če pa vidiš in misliš, da si se zmotil, potem preveri svoje alternative in si izberi drugega. Možnosti imamo precej. Vsak študent se ima pravico enkrat prepisati (ali ponavljati).

»Kaj pa če tudi v drugo opečem in novi faks spet ne bo primeren zame? Potem se ne bom mogel več prepisati… Če se prepišem, bom izgubil celo leto in drugi me bodo videli kot zgubo …«

Veliko je dilem, ampak bolje je da izgubiš eno leto, kot da celo življenje opravljaš poklic, ki te onesrečuje. Bolje, da poskusiš, kot da celo življenje obžaluješ, da nisi probal. Vsekakor pa te nihče ne bo gledal kot zgubo (predvsem ti sam se ne smeš videti tako!), če boš poskusil najti svojo poklicno srečo v življenju. Gre pa zagotovo za težko odločitev, ki zahteva tehten razmislek in ne sme biti prenagljena, predvsem pa je odvisna od vsakega posameznika posebej.

Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekAli še poslušaš radio?
Naslednji članekNajbolj seksi košarkarji lige NBA!
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.