Ali se ukinjajo Upravne enote? Ministrstvo odgovarja na govorice

Happy smiling blond businesswoman holdig gray folder in hand office workplace look at camera
Foto: Ivan-balvan iz iStock

V zadnjih dneh je Slovenijo preplavilo morje novic o tem, da naj bi Ministrstvo za javno upravo ukinjalo upravne enote. Njihov pomen za državljane je jasen in tudi začasna zaprtja močno vplivajo na celoten postopek opravkov, ki jih mora opraviti vsak. Zdaj je Ministrstvo za javno upravo ponudil odgovor na te govorice. Ali gre res za ukinjanje upravnih enot?

Ministrstvo za javno upravo odgovarja na govorice

»Na Ministrstvu za javno upravo zavračamo zavajajoče informacije glede predvidene reorganizacije poslovanja in ukinjanja upravnih enot. Ponovno poudarjamo, da se dostopnost storitev za prebivalce ne bo zmanjšala in da se upravne enote ne ukinjajo,« so zapisali v objavi za javnost.

Tudi Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo, je na novinarski konferenci poudarila, da Strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave in njegove manjše koordinacijske skupine sledijo temeljnemu načelu, da se ne zmanjša dostopnosti storitev, ki jih upravne enote nudijo strankam in podjetjem.

Upravna enota Vrhnika

V sodelovanju s predstavniki lokalnih skupnosti se sledi cilju kakovostnih, hitrejših in učinkovitih javnih storitev za vse, pa tudi k boljšim pogojem dela za vse javne uslužbenke in uslužbence. K temu bo največ doprinesla tudi vzpostavitev zalednega poslovanja na način, ki bo temeljil na dovoljšnem številu dodatno usposobljenih uslužbencev, ki se bodo prioritetno ukvarjali z zahtevnejšimi zadevami.

Businessman hands holding pen for working in Stacks of paper files searching information business report papers and piles of unfinished documents achieves on laptop computer desk in modern office
Foto: smolaw11 iz iStock

Tako optimizirano poslovanje bi bila za stranke upravnih enot še dodatna izboljšava, saj je v interesu strank predvsem to, da bo njihova vloga v čim krajšem možnem času rešena, ne pa to, kako je organiziran sistem reševanja vlog v zaledju.

Kaj se dogaja z upravnimi enotami?

Pred dnevi je ptujska županja Nuška Gajšek na svojem FB profilu objavila pismo Ministrstvu za javno upravo, v katerem nasprotuje ukinitvi ptujske javne uprave. Sodeč po tem pismu naj bi vlada načrtovala, da bi bila v vsaki od dvanajstih statističnih regij upravna enota, preostale pa bi bile njene izpostave. To bi pomenilo, da nekaterih opravil ne bi mogli opraviti na the upravnih enotah, ampak bi se mogli za to voziti tudi preko 60 kilometrov daleč. Ne bi se urejala gradbena dovoljenja, zadeve na področju tujcev in drugih nalog.

Close-up of female hands making notes in the notepad at office
Foto: DragonImages iz iStock

Kako bi bila videti reorganizacija?

Po predlogu reorganizacije bi Upravna enota Ljubljana pokrivala tudi območje zdajšnjih upravnih enot Grosuplje, Vrhnika, Logatec, Domžale in Kamnik.

UE Maribor bi pokrivala tudi zdajšnje upravne enote Ruše, Slovenska Bistrica, Ptuj, Pesnica, Lenar in Ormož. UC Celje bi prevzela še Laško, Šentjur pri Celju, Šmarje pri Jelšah, Slovenske Konjice, Žalec, Velenje in Mozirje.

Upravna enota Maribor
Upravna enota Maribor Foto: on UE Maribor

UE Kranj bo pokrivala še Jesenice, Tržič, Škofjo Loko in Radovljico, UE Novo mesto še Trebnje, Črnomelj, Metliko, Kočevje in Ribnico, UE Nova Gorica še Tolmin, Idrijo in Ajdovščino, UE Murska Sobota še Lendavo, Ljutomer in Gornjo Radgono, UE Koper še Izolo, Piran in Sežano, UE Slovenj Gradec še Dravograd, Ravne na Koroškem in Radlje ob Dravi, UE Brežice še Krško in Sevnico, UE Zagorje ob Savi še Litijo, Trbovlje in Hrastnik, UE Postojna pa še Cerknico in Ilirsko Bistrico.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekNovi Power Rangerji ob 30. obletnici legendarne serije
Naslednji članek»Prava priložnost se vedno pojavi ob pravem času«: Intervju z mlado umetnico Urško Lončar
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.